Index – Belföld – Megkezdődött a Hableány-baleset károsultjainak polgári pere

általa megosztva admin
Kategória:Pénteken kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken a 2019-es dunai hajóbaleset károsultjai által indított polgári per, amelyben a 78 felperes összesen több mint 4 milliárd forintos sérelemdíjat követel a két hajózási társaságtól.

A per a perfelvételi tárgyalással indult el. A felperesek álláspontja szerint a 2019. május 29-én történt halálos hajóbaleset a két társaság által üzemeltetett hajókkal, valamint az azok irányításával kapcsolatban felmerülő szabálytalanságok és mulasztások miatt történhetett meg.

A Fővárosi Törvényszék az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hajótársaságok jogi képviselői vitatták a keresetlevél megállapításait.

A bíróság a felek perfelvételi nyilatkozatait is összegezte, amit a jelenlévők szóban kiegészíthettek a tárgyaláson. Döntés született a felek perfelvételkor előterjesztett kérelmeiről, valamint a feleket terhelő bizonyítási kötelezettségekről is tájékoztatást adott a bíróság.

A bíróság a két hajózási társaság kérésére március 25-ére halasztotta a perfelvételi tárgyalást – számolt be az MTI.

Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött, és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón harmincöten voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. Az ügyben tavaly márciusban előkészítő tárgyalást tartottak, amelyen a vádlott közölte, hogy nem mond le a tárgyalás jogáról.

Source link

Translate ?