Index – Belföld – Tavaly kiugróan magas volt a vasúti átjárókban történt balesetek száma

általa megosztva admin
Kategória:



Az útátjárós balesetek statisztikája a korábbi öt évben tapasztalt stagnáló értékek után 2021-ben jelentős emelkedést mutatott – olvasható a MÁV portálján. 

A cég kifejti, hogy a vasúti átjárókban történt baleseteket az oda behajtók figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza, évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok. A MÁV teljes hálózatán 2008 óta nem volt vasúti hibából bekövetkezett, halálos áldozatot követelő baleset. A vasúttársaság szerint a balesetek számának csökkenéséhez a közlekedési morál változása elengedhetetlen, ezért a MÁV körültekintő közlekedésre kéri az autósokat és gyalogosokat.

Tavaly előtt 62 útátjárós baleset történt, amely a tavalyi évben 24 esettel emelkedett. A 2021-ben történt 86 vasúti átjárós balesetből 16 végződött halállal, 15 súlyos- és 14 könnyű sérüléssel, a többi esetben anyagi kár keletkezett. Az útátjárós eseményekből a vasúttársaság 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó kárral kénytelen számolni.

A cég arról is informál, hogy a legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás – a „még átérek” gondolkodásmód – az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik. 

Emellett a MÁV figyelmeztet rá, hogy veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, vagy nem a kijelölt átjárókat használják. Az őket ért baleseteket sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők, például a fülhallgatóval történő közlekedés, a kapucnis ruházat vagy a mobiltelefon használata okozzák. 

(via MÁV)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.