Index – Külföld – Eltűnt a hó alatt fél Amerika és Japán

általa megosztva admin
Kategória:A rendkívüli havazások és szokatlanul hideg idő miatt gyakorlatilag megbénult az Egyesült Államok nyugati és északi része, a közlekedés különösen veszélyessé vált – írta a CNN.

A nyugati területeken a közlekedés továbbra is veszélyes, különösen a hágók útjain, ahol gyakoriak a hosszú ideig tartó útlezárások. Sierra Nevadában, Washington államban, a Sziklás Hegység északi részén és a Utah államban található, az ottani hegyről elnevezett Wasach megyében lavinaveszélyre figyelmeztetnek

– közölte az Egyesül Államok Meteorológiai Hivatala. 

A következő napokban metsző hidegre lehet számítani a legészakibb területeken, Montanától Michiganig. 

A szelesebb helyeken akár mínusz 50 fokot is mutathatnak a hőmérők. A fedetlen bőrfelületeken már öt perc alatt komoly fagyási sérülések jelentkezhetnek

– figyelmeztetett a Montanai Meteorológiai Hivatal. 

Kaliforniában is lavinaveszélyre figyelmeztetnek

A hó befedi az utakat, és a havazás miatt a látótávolság is csökken. Lavinaveszélyre figyelmeztetnek Nevada, Utah, Idaho, Montana, Colorado és Kalifornia egyes részein, ugyanis az erős hóesés és szélfúvás miatt nagy területeken a hótakaró fellazulhat.  

A lavinák a szokásosnál messzebbre is eljuthatnak, olyan alacsonyabban fekvő területekre is, amelyeket általában biztonságosnak tartunk

– közölte a Kelet Sierrai Lavinaelőrejelző Központ.

Las Vegast és Los Angelest elönti a víz

A heveny esőzések továbbra is folytatódnak, az alacsonyabban fekvő területeken árvizeket is okozva. Las Vegasban szerda óta 5 centiméternyi eső esett, ami a szokásos decemberi átlag négyszerese.

Los Angeles külvárosai 2,5 centiméter csapadékot kaptak, de a Dél-Kaliforniai Egyetem mellett lévő meteorológiai állomáson csupán szombat éjszaka 25 centimétert mértek két perc leforgása alatt.  

Veszélyesek az utak, számos baleset történt

A rendkívüli időjárási körülmények miatt Nevadában tömeges karambol történt, húsz autó rohant egymásba, és számos egyéb baleset is volt, miután az ünnepi hétvégén hóvihar csapott le az államra – írja a The New York Times.

Legalább hat ember megsérült, amikor egy kocsi egy rendőrautó hátuljába futott bele. Az állam Washoe megyéjében ugyanis egy közúton több tucat autó parkolt, lezárva azt, ugyanis a vihar okozta rossz látási viszonyok miatt nem mertek tovább menni. Ekkor történt a baleset.

Kate Brown, Oregon kormányzója január 3-ig szükségállapotot hirdetett ki. 

Államunkban idén számos időjárási katasztrófa volt, és most egy újabbal kell szembenéznünk. Mindenkit arra biztatok, hogy maradjanak a családjuk körében, és készüljenek fel minden eshetőségre

– mondta a kormányzó.

Washington állam védelmi minisztériuma arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy készüljenek fel a viharokra, ne tartózkodjanak sokáig külterületen, ne üljenek autóba, és öltözzenek melegen. 

Texasban összeomlott az áramszolgáltatás

Texasban összeomlott az elektromos hálózat, mintegy 4 millió ember maradt áram és fűtés nélkül, miközben rendkívüli hideg sújtja az államot, írta meg a Washington Post

A helyi republikánusok szerint a problémát műszaki okok, illetve a szélturbinák befagyása okozta, a valós ok azonban az energiaszektor anyagi problémáiban keresendő. A deregulációra és a szabad piacra hivatkozva ugyanis a Texasban kiépített hálózatok az alacsony költségeket preferálják a működésbiztonsággal szemben.  

A hideg idő miatt a gázellátással is gondok vannak, a vezetékek befagytak, az olajkutak termelése lelassult, az ezeket működtető dízelmotorok ugyanis nem indultak be. Az erőművek is egymás után állnak le, köztük az állam két atomerőművéből az egyik, mert a szabadban lévő alkatrészei elfagytak.   

Japánban is leállt a közlekedés a havazás miatt

Rekord méretű havazás okozott közlekedési káoszt Japán középső részén, és a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az ítéletidő folytatódni fog. Több ezer háztartás maradt áram nélkül, írta meg a Deutsche Welle.  

Az érintett tartomány kormányszóvivője szerint a hatóságok egyelőre nem tudnak sérültekről vagy áldozatokról. 

A szigetország meteorológiai szolgálata szerint a havazás és a jégesők keddig kitartanak és néhány tartományban akár 90 centiméternyi hóra is lehet számítani

Vasárnap egyébként legalább 150 japán belföldi repülőjáratot töröltek. 

(Borítókép: Havat takarítanak a Seattle Seahawks és a Chicago Bears mérkőzés előtt 2021. december 26-án Seattle-ben, Washingtonban. Fotó: Steph Chambers / Getty Images)

Source link

Translate ?