Index – Belföld – Jelentősen megváltozhat a Gellérthegy látképe

általa megosztva admin
Kategória:


Két hónap múlva, 2022. február 1-én lejár a Gellérthegyi Sikló Kft. építési engedélyének érvényessége, ezért és a változó műszaki tartalom miatt kedden benyújtották az új engedély iránti kérelmet a kormányhivatalhoz ? tájékoztatta lapunkat Walton Imre, a projektcég ügyvezetője. Ezt a múlt héten megszerzett környezetvédelmi engedély tette lehetővé.

A tervtanács többször is módosításokat javasolt a Középülettervező Vállalat Zrt. (KÖZTI) által készített új, korszerűsített terveken. Korábban felvetődött, hogy a sikló megépülése esetén megváltozik a Gellérthegy látképe, és nem a kedvező irányban. Lapunk megszerezte a tervező által készített előtte-utána jellegű nézőképeket, melyek a Margit híd közepéről, a Zoltán utcától a cipők mellől, a Lánchíd pesti hídfőjétől, a Vigadó tértől és a Várban található Mária szobortól nézve mutatják meg, hogy mi fog látszani az emberi szem számára a siklóból. Emellett szintén lapunk birtokába kerültek a módosított építészeti tervek alapján készült legújabb látványtervek is.  Az új tervek egyébként a pálya hosszmetszetén nem változtattak.

Új építészeti tervek készítését két tényező tette szükségessé.

Egyrészt Budavár Önkormányzata az alsó állomás koncepciójából törölni kérte a felüljáró melletti turistabusz parkoló kialakítását, másrészt a felső állomás érkezési pontjának kellett másik helyet találni. Nem a Citadella sétányra érkezik majd, hanem az alatta lévő szintre egy rámpára, ennek köszönhetően viszont a létesítmény a korábban tervezettnél is kevésbé lesz látható a város irányából. Innen egy 5 százalékos emelkedésű lejtőn lehet felsétálni a sétányra.

Úgy tudjuk, Budavár Önkormányzata hiába kérte, hogy ügyféli jogállását ismerjék el, a kormányhivatal kizárta az engedélyezési eljárásból, miközben a beruházás az I. kerületet közigazgatási területét érinti, és magának a háromoldalú létesítési szerződésnek (projekt cég-főváros-kerület) is az egyik aláírója Budavár Önkormányzata. Annak érdekében, hogy a kerület vezetése mégis ?képben legyen? a projektcég együttműködési szándékát bizonyítva a közeljövőben bemutatja V. Naszályi Márta polgármesternek a terveket, amelyben figyelembe vették az általa korábban megfogalmazott elvárásokat.

A környezetvédelmi engedély iránti kérelemben benyújtott dokumentáció szerint 91 fa kivágására kér a társaság ismét fakivágási engedélyt. Részben természetvédelmi területet érint, ez a Gellérthegy Hegyalja út feletti oldala. A másik a Hegyalja út alatti tabáni rész, ez azonban nem természetvédelmi terület. A 91 fából 35 darab a Főkert felmérése szerint annyira beteg, hogy amúgy is ki kellene vágni. Visszapótlásukról a környező területek fásításával gondoskodnak majd.

Abban ugyan nincs vita az érdekeltek között, hogy a Gellérthegyi Siklót turisztikai és közlekedés-politikai okokból is meg kell építeni, ám az első kapavágás megtétele is a  Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulásától függ.

Ez kvázi vétójogot biztosít számára abban a vitában, mely a beruházáshoz kapcsolódó érdekeltség körül forog. Korábban a BFK, a közelmúltban pedig a főváros vetette fel, hogy e fontos fejlesztés közberuházásként valósuljon meg. (A főváros résztulajdonos a Gellérthegyi Sikló Kft.-ben, így érdeke a nyereségessége, amit a megépült sikló jegyár-bevételéből remélhet.)

A Gellért-hegy látványa a Vigadó tértől nézve sikló nélkül és siklóval. Nem szembetűnő a különbség.
Fotó: Gellérthegyi Sikló Kft.

A siklókocsik gyártásáról, (illetve a gépházról, hajtásról, feszítésrendszerről, stb.) még 2007-ben állapodott meg a beruházó a Leitner GmbH-val, az ő korszerűsített tervdokumentációja alapján adják ki a vasúthatósági létesítési engedélyt, és a típusengedélyt; másfelől a magasépítési eljárás során is az olasz-osztrák gyártó terveit vették alapul. 

A most benyújtott építési engedélyeztetési eljárás előreláthatóan január első felében zárulhat le, az ezt követő kivitelezési munkálatok legkorábban február vége felé kezdődhetnek meg.

(Borítókép:  Gellérthegyi Sikló Kft. )

Source link

Translate ?