Index – Belföld – NNK: idehaza még nem bukkant fel az omikron-variáns

általa megosztva admin
Kategória:



Magyarországon a jelen lévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem detektálta az omikron-variánst ? közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az MTI beszámolója szerint a lap azt követően kereste fel az NNK-t, hogy a hétvégén a ?közvetlen szomszédságunkban?, Ausztriában, Csehországban, valamint Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel. Felidézik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak nevezte a nagyszámú mutációval rendelkező új vírusvariánst; meglátásuk szerint ennél a variánsnál fokozottan fennáll az újrafertőződés kockázata az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Az omikron felfedezése óta a világ több állama is korlátozza a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból. A légi közlekedés korlátozásához Magyarország is csatlakozott, az erről szóló kormányrendelet szombat délután jelent meg a Magyar Közlönyben.

Eszerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a dél-afrikai régióból érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak. A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki:

  • a Botswanai Köztársaságra,
  • a Dél-afrikai Köztársaságra,
  • a Szváziföldi Királyságra,
  • a Lesothói Királyságra,
  • a Mozambiki Köztársaságra,
  • a Namíbiai Köztársaságra és
  • a Zimbabwei Köztársaságra.

Szakértők szerint a magas számból nem kell feltétlenül rosszra számítani, de fennáll a valószínűsége annak, hogy a koronavírus eddigi legfertőzőbb változatáról van szó, amellyel az immunrendszer kevésbé tud megküzdeni ? írták, de Angelique Coetzee-t, a dél-afrikai orvosszövetség elnökét idézve hozzátették, hogy a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az omikron.

(via MTI, Magyar Nemzet)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.