Index – Tech-Tudomány – Áder János: Túl nagy a közlekedés környezeti lábnyoma

általa megosztva admin
Kategória:



Áder János szerint csökkenteni kell a közlekedés környezeti lábnyomát. Az elektromos járművek esetében megtermelhető az üzemanyag napelemekkel, ráadásul a járművek működése összehasonlíthatatlanul kevesebb zajjal és légszennyezéssel jár ? hangsúlyozta az államfő hétfőn közzétett podcastjában.

Rámutatott ugyanakkor, hogy miközben az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent a széndioxid-kibocsátás az elmúlt 25?30 évben, a közlekedés károsanyag-kibocsátása mindkét összehasonlításban jelentősen nőtt.

Ha komolyan vesszük a 2050-es klímasemlegességi célt, akkor a közlekedés kibocsátását, környezeti lábnyomát jelentősen csökkenteni kell; ezért alapvetően fontos, hogy nemcsak a személyautók, hanem a teherszállításban, fuvarozásban részt vevő járművek esetében is az elektromos meghajtás minél hamarabb általános legyen

? fogalmazott a köztársasági elnök, aki a magyar fejlesztésű elektromos kukásautót megalkotó cég, az Electromega Kft. tulajdonosával beszélgetett.

Az elektromos meghajtású kukásautó egy teljes műszakot végig tud dolgozni egy töltéssel. Bár ára majdnem a duplája, mint a dízelé, ugyanakkor a megtérülése 6?8 év között van, mivel az elektromos jármű esetében az üzemanyag és a szervizelés költsége is lényegesen olcsóbb 

? fejtette ki Kőszegi Dániel, hozzátéve, hogy a nagy össztömegű járművekre koncentrálnak, nemcsak kukásutókra, hanem például kamionokra is. 

A kisautóknál is elindultunk a zöld irányba

Az újautó-értékesítésben jelentősen nő az elektromos autók aránya: 2021 szeptemberében európai szinten már az eladott járművek 23 százaléka volt tisztán elektromos vagy hibrid, ami duplája az egy évvel korábbinak. Bár Magyarországon ez az arány csak 5 százalék, ez magasabb, mint a környező kelet-közép-európai országokban.

Az E.ON Hungária csoport közleménye szerint idehaza már

  • 19 ezer teljesen elektromos és
  • 20 ezer tölthető hibrid,

azaz összesen 39 ezer zöld rendszámos autót helyeztek üzembe, tíz éven belül pedig akár meg is tízszereződhet a számuk. 

A teljesen elektromos autók száma csak októberben mintegy 6 százalékkal nőtt a pályázati lehetőségeknek köszönhetően.

A magyarországi töltőhálózaton vételezett áram mennyiségét nézve a nyilvános töltésekkel

  • 42 millió kilométert tettek meg az e-autósok 2020-ban,
  • 5100 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kímélve meg a környezetet.

Az elektromos meghajtású autók dinamikus növekedését a töltőhálózati infrastruktúra további fejlesztésével lehet kiszolgálni. Jelenleg Európában negyedmillió hagyományos és 38 ezer gyorstöltő található, de ahhoz, hogy a technológia minél könnyebben elérhető legyen minden környezettudatos autós számára, nélkülözhetetlen az otthoni, munkahelyi töltőpontok kiépítése.

Az is biztató, hogy míg 6 éve egy-egy utazásnál 4?5 alkalommal kellett megállni útközben tölteni, addig manapság egyetlen töltéssel kivitelezhető ugyanaz az utazás, és ez a rendszer folyamatosan fejlődik.

A világpiacon mindeközben fordult a trend: a tavalyi volt az első olyan év, amikor több új elektromos és hibrid autót helyeztek üzembe Európában (1,4 millió), mint Kínában (1,2 millió).





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.