Index – Gazdaság – Palkovics László: az zöld átállás költségei nem háríthatók át a családokra

általa megosztva admin
Kategória:



A tiszta technológiákra való átállást a nukleáris és megújuló kapacitások bővítése, a közlekedés zöldítése együttesen szolgálják. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta, amikor német csúcsvállalatok vezetőivel tárgyalt, Budapesten.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Indexnek megküldött közleménye szerint a megbeszélésen a cégek képviselőinek felvetései alapján főként klímavédelmi és energetikai témákat vitattak meg.

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány számtalanszor megerősített álláspontja szerint a zöld átállás költségei nem háríthatók az emberekre, családokra, azokat a nagy klímarombolóknak, szennyezőknek kell megfizetniük. Magyarország éppen az ellenkezőjében, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében érdekelt.

A hatóságilag szabályozott áraknak köszönhetően a magyar családok fizetik a legkevesebbet a földgázért, az áram pedig csak Szerbiában olcsóbb az európai országok közül.

Palkovics László kifejtette: az ellátásbiztonság megőrzését a villamos energia területén a nukleáris és a fotovoltaikus termelés növelése, az importarány csökkentése garantálhatja. A tervek szerint 2030-ig az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból.

A napenergia hasznosításában a hazai kapacitások 6 ezer megawattra emelése hoz nagyságrendnyi előrelépést. A jelenlegi beépítési ütem alapján e célszám akár már az évtized közepére elérhető lehet. December elején megnyílik a nagyszabású pályázat, amely több mint 200 milliárd forinttal támogatja a napelemes és energiatakarékos, korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakításában a magyar háztartásokat.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv több pontja célozta meg a környezetbarát közlekedés ösztönzését. A kormány eddig összesen csaknem 20 milliárd forinttal segítette elő a tisztán elektromos járművek beszerzését. A Zöld Busz Program a 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településeken teszi lehetővé a környezetbarát elektromos buszok üzembe helyezését.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.