Index – Belföld – Orbán Viktor: Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak

általa megosztva admin
Kategória:A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek és ennek a jövőnek a magyarok és szerbek együtt lesznek a nyertesei ? mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén.

A kormányfő ? írja az MTI ? beszédében kiemelte, a 150 éves vasútvonalat akarnak felújítani, de valójában alapkövet tesznek most le. Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek. Együtt erősebbek vagyunk, szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, ezért hozták tető alá a stratégiai együttműködésről és szövetségről szóló megállapodást ? fogalmazott.

Azt mondta, a történelem vihara kettévágta ezt a vasútvonalat és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett. Hat évvel ezelőtt a vasúti pálya mentén illegális bevándorlók ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés ? idézte fel.

Orbán Viktor szerint ez egy sajátosan közép-európai történet, amikor valami birodalmi központban tőlünk távol kiötlenek valamit, aztán megpróbálják ránk erőltetni és mi fizetjük meg mindennek az árát. Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak. Ami kívülről jött, elválasztott minket, lecsúszást és konfliktust hozott. Éppen itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását ? mondta.

Hangsúlyozta: itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama ? jelentette ki.

A miniszterelnök közölte, Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra, a kérdés lassan az, hogy akar-e még csatlakozni vagy lesz-e mihez csatlakoznia. Magyarország elkötelezett támogatója az országnak – mondta.

Kitért arra: ennek a beruházásnak ?van egy nagyobb testvére?, dolgoznak a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén és elszántak, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, hiszen a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja – mondta a kormányfő.

(Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök október 18-án Horgoson. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Source link

Translate ?