Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Belföld – Megkezdődött a Blaha átépítése, akadozik a forgalom


2021.07.12. 12:50
Módosítva: 2021.07.12. 12:52

A nyári hónapokra sűrítette össze a Fővárosi Önkormányzat mindhárom nagyobb volumenű fővárosi fejlesztését. A pesti rakpart és a Lánchíd rekonstrukciója mellett a Blaha Lujza tér ma megkezdett átépítése is a megszokott közlekedési útvonalak újratervezését indokolja.

Bár az Autóklub is beszállt az ideiglenes forgalmi rend megtervezésébe, a gépjárműforgalom korlátozása elkerülhetetlen volt, ez a mai kialakult forgalmi helyzeten meg is látszik. Amint az alábbi ábrán látható, a 10-12 hétig tartó munkálatok idejére felfüggesztik a Dohány utca és a Wesselényi utca forgalomcsillapítását, így ezek az utcák teljes hosszban átjárhatók lesznek a Kiskörút és a Nagykörút között. 

A forgalmi rend átalakítását az aluljáró födémszerkezetének felülről történő szigetelése is indokolja. A Rákóczi úton marad a 2×2 sávos közúti forgalom és a 4-es, 6-os villamosok haladását sem kell korlátozni. 

A Nagykörúton azonban csak 2×1 sávon lehet közlekedni, itt a kerékpársáv is megszűnik. 

Várhatóan szeptember második felében állhat helyre a Rákóczi út és a Nagykörút forgalma, ezzel együtt pedig a forgalomcsillapítás is visszatér Belső-Erzsébetváros utcáin. 

A felújítás során akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével. Az tér új kialakítása lehetővé teszi a Rákóczi úti villamos visszaépítését és a Népszínház utcai járatok hálózatba kötésének lehetőségét is. 

A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé közlekedő buszok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbsége besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban. Emellett a lámpaprogram is segíti a csomóponton való gyorsabb átjutást.

A helyszínen a gyalogosok a csomópont sarkain az aluljárón át vagy a mobilkerítésekkel kialakított gyalogos folyosón juthatnak át.

A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)





Source link

Exit mobile version