Index – Gazdaság – 586 millió forint jut a budakeszi buszsávokra

általa megosztva admin
Kategória:A budakeszi buszsávok fejlesztéséről szóló tervezői szerződést 586 millió forinttal támogatja a kormány ? jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás, aki maga is Budakeszin él, elmondta, hogy a környező települések, Telki, Páty, Budajenő térségébe is egyre többen költöznek, amivel párhuzamosan megnőtt a forgalom és az autósok száma. A Budakeszire közlekedők 60 százaléka jelenleg is a buszközlekedést választja, ami csúcsidőben kétezer embert jelent óránként.

Budakesziről Budapestre csúcsidőben 50 perc alatt lehet busszal eljutni, a cél az, hogy a szakaszos buszsávok kialakításával fél óra legyen a menetidő

? hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a  fejlesztésnek akkor van értelme, ha a buszok gyorsabban tudnak közlekedni, mint az autók. 

A buszsávok kialakítása mellett három P+R parkolót is kialakítanak Budakeszin. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közölte: a kivitelezés 2023-ban kezdődhet; olyan okoslámpákat is telepítenek majd, amelyek automatikusan zöldre váltanak, ha busz közeleg. Az államtitkár a fejlesztés negyedik elemének nevezte, hogy a Sasfészek-tó pihenőnél megépítik a felhajtót  az M1-es autópályára, így a sztrádán is elérhető lesz a főváros a Zsámbéki medencéből.  

Budapesten és környékén 4 millióan élnek, a városközpontba az agglomerációból 1 millióan érkeznek autóval, ezen a nyomáson enyhíteni kell 

? fogalmazott Fürjes Balázs. Hozzátette: Budapesten a közlekedésben új egyensúlyra kell törekedni. A kormánynak három válasza van erre:

  • a tömegközlekedés folyamatos fejlesztése,
  • a Budapesten hiányzó peremhidak: a Galvani és az Aquincumi híd megépítése,
  • a külső csomópontokban P+R parkolók létesítése.

Budakeszi polgármesterét a nehézkes közlekedés miatt már 2019-ben egyeztetésre hívta XII. kerületi kollégája, hogy segítsenek megoldani a problémát. Pokorni Zoltán szerint ugyanis napi 10?11 ezer autó érkezik a fővárosba a Budakeszi úton és tér vissza délután.

Az autósok gyakran a hegyvidék mellékutcáin próbálják kikerülni a Széll Kálmán tér?BAH-csomópont “Bermuda-háromszöget” 

? fogalmazott Pokorni, aki szerint ez teszi tönkre és élhetetlenné kerületében a kis utcákat. Hozzátette: nem az a cél, hogy az autósok könnyebben jussanak be a városba, hanem az, hogy P+R parkolókba tegyék le az autójukat, és közösségi közlekedéssel közlekedjenek.

A Zsámbéki medence Budapestre dolgozni járó lakói egy évben húsznapnyi időt töltenek utazással 

? fejelte meg a súlyos számadatokat Győri Ottília helyi polgármester.

A buszsávos, P+R-es ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, de úgy látszik, most érték el azt a kritikus tömeget, hogy az ötlet meg is valósulhasson. A munkának a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) adott lendületet, a közös munka eredményeként pedig elkészült a fejlesztésről szóló előterjesztés, amelyet 2020 novemberében fogadott el a kormány. 

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója rámutatott:

a Budakeszi és Budapest közötti szakasz Magyarország legforgalmasabb és legsűrűbben járó Volánbusz-viszonylata, reggelente csúcsidőben óránként több mint 40 busz jár ezen a vonalon, és egy átlagos reggelen mintegy 40 ezer perc veszik el az emberek életéből azzal, hogy ezek a buszok a dugóban állnak.

Hozzátette: a járvány harmadik hullámának lecsengésével visszaálltak az utazási szokások, az emberek 60 százaléka választja a tömegközlekedést.

A fejlesztés tervezésére a BFK nyílt európai uniós közbeszerzést írt ki, amelyet egy 73 éve működő, számos közlekedési infrastruktúrát tervező cég, az UVATERV nyert el 

? jelentette be a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a cég nettó 419 millió forintos tervezési keretből valósítja meg a munkát. A fennmaradó támogatást egyéb műszaki feladatokra fordítják, például a Budakeszi úton, a Pilisi Parkerdőn keresztül a csapadékelvezető árok megszüntetésével tudják bővíteni az utat, tehát egy átfogó közműtervezésre is szükség lesz. 

Source link

Translate ?