Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Külföld – Leszámolás zajlik a belarusz ellenzékkel és a szabad média maradékával



Halálbüntetéssel sújthatják a belarusz hírszolgálat, a NEXTA egykori főszerkesztőjét, Roman Prataszevicset, akinek orosz barátnőjét is letartóztatták Minszkben, miután gépüket bombariadóra hivatkozva leszállásra kényszerítették a belarusz hatóságok. A repülőn pokolgépet nem találtak.

Most zajlik a belarusz ellenzékkel és a szabad média maradékával való leszámolás

? mondta az Indexnek Rácz András, a Nemzeti és Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa arra a kérdésre, hogy mi történik a kelet-európai országban. A történtek egybecsengenek azzal a lépéssel, hogy törvénybe iktatták az internet-hozzáférés akadályozását, valamint a telekommunikációs hálózatok korlátozását olyan helyzetekben, amelyek ?fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra?. A jogszabállyal, amelyet Alekszandr Lukasenko belarusz elnök hétfőn írt alá, az ország nyilvános távközlési hálózata az államfő irányítása alá került. 

A szovjet utódállamok szakértője szerint a rezsim eddigi fennmaradása csak orosz segítséggel sikerülhetett. Sőt, a példátlan állami gépeltérítés szintén az orosz hatóságok tudomásával és beleegyezésével történhetett csak meg. 

Halálbüntetés, vagy hosszú börtönévek 

Két nem túl biztató alternatíva az, amelyre jelenleg Prataszevics számíthat, miután a belarusz rendőrség extremizmus és terrorizmus vádjával tartóztatta le. A külügyi szakértő szerint 

joggal aggódik az ENSZ Prataszevics biztonságáért,

aki ugyan hétfői videóüzenetében ? láthatóan megtörve ? bevallotta azokat a bűnöket, amelyekkel a hatóság vádolja, de az elmondottakat vélhetően fenyegetés és kínzás hatására vállalta. Natalja Protaszevics, az újságíró édesanyja szintén ezt erősítette meg, amikor kedden azt közölte, látható, egyértelmű jelei vannak, hogy fiát bántalmazták a hatóságok. 

A következő napokban kezdődik a vádemelési és bírásági eljárás, amellyel kapcsolatban Rácz András hozzátette, a hétfői videóban elhangzottak alapján halálbüntetés kiszabását nem tartja reálisnak, annál inkább azt,hogy

15 éves börtönnel sújtják a NEXTA korábbi főszerkesztőjét,

de kiemelte, hogy Belorusz az utolsó olyan európai ország, ahol van halálbüntetés. A terrorizmus vádja elvben azt is lehetővé teszi, hogy adott esetben halálos ítéletet kapjon.

További távolodás Európától 

A kedden több ország által belépési tilalomhoz fűződően Rácz András emlékeztetett arra, hogy a tavalyi erőszakhullámot követően Lukasenkó már teljesen elszigetelődött az európai államoktól, így nem meglepő, hogy egyre több ország szünteti meg a légi összeköttetést Minszkkel.

A közlekedés megszakítása óriási károkat okoz mindkét félnek, de a légi blokk várhatóan tartósan fennmarad, amíg a nemzetközi légügyi hatóság ki nem vizsgálja, mit történt. Erre az International Civil Aviation Organization, (ICAO) ENSZ szakosított intézménye jogosult ? tájékoztatott a további eljárásról Rácz András. 

A hétvégi gépleszállítás alapvetően veszélyezteti a légi közlekedés szabadságát, ez már nem csak Belaruszról szól. Ha a kelet-európai ország ezt megússza, innentől Oroszország, Irán és a többi autoriter rendszer nyugodt szívvel ugyanúgy leszállásra fog kényszeríteni légterén áthaladó polgári repülőket. 

A szakértő hozzátette, hogy mivel az európai országok és a belarusz állam közt a kapcsolatok már tavaly óta mélyponton vannak, így további szankciók várhatók a gépeltérítő állammal szemben.

(Borítókép: Roman Prataszevics egy bírósági meghallgatáson Minszkben 2017. április 10-én. Fotó: Reuters)





Source link

Exit mobile version