Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Belföld – Fellázadt egy budapesti kocsma, parkolóhelyen nyitna teraszt



Még mindig nem oldódott meg a Szabad Bisztró kálváriája. Most petíciót indítottak, hogy a parkolóhelyeken is lehessen teraszt nyitni. Eddig 500 aláírás gyűlt össze, miután Budapest egyetlen vegánkocsmája hiába fordult a VII. kerületi önkormányzathoz, érdemi segítséget nem kapott.

A kocsma vezetője már hetekkel az országos terasznyitás előtt levelet írt az erzsébetvárosi önkormányzatnak. Kiripolszky Csongor azért kereste a kerületi vezetést, mert igazságtalannak tartja, hogy az önkormányzat nem áldozza be a parkolóhelyeket a teraszok javára. Ahogy az Indexnek fogalmazott,

eléggé el van csapva a nyarunk.

Mivel a hely alapvetően csak belső teremmel rendelkezik, ezért nagy szükség lenne a teraszra, mert sok vendégének nincs védettségi igazolványa. A vendéglátós elképzelése szerint csak két parkolóhelyet foglalna be, amin egy biciklitárolót és négy asztalt állítana fel.

A probléma az, hogy egy 2019-es önkormányzati rendeletmódosítás tiltja a vendéglátóteraszok működtetését parkolóhelyeken. Kiripolszky Csongor úgy véli, a koronavírus-járvány okozta eddigi bezártság és a lassú újranyitás miatt ezúttal kivételt tehetnének, hiszen az elmúlt félévben komoly bevételtől estek el, amit a terasznyitás talán kárpótolna. 

A vendéglátós példának hozta fel a szomszédos kerületeket, Terézvárost, Ferencvárost és Józsefvárost, ahol, bár egyéni mérlegelés alapján, de megengedték, hogy a parkolóhelyeken teraszt nyissanak. Terézvárosban már tavaly segítették a járvány miatt nehéz helyzetbe kerületeket vendéglátósokat, nyolcpontos mentőcsomagot állítottak össze.

Egyértelmű célunk ezzel a vendéglátósok segítése azért, hogy a nyitás után minél gyorsabban talpra állhassanak a kerület életének, arculatának szerves részét képező vállalkozások, megmaradjanak a sokak megélhetését biztosító munkahelyek

? írta a Gerencsér Mária, a VI. kerületi önkormányzat sajtófőnöke az Indexnek.

Miután Kiripolszky Csongor három hétig nem kapott választ a VII. kerületi önkormányzattól, április 19-én, a kocsma közösségi oldalán megosztotta a levelet, így az önkormányzat kénytelen volt válaszolni. Kormányrendeleti szabályokra hivatkozva azt írták, a terasz akadályozná, zavarná a gyalogosforgalmat és a közlekedés biztonságát.

Kiripolszky Csongor még azt is elmondta, hogy náluk a VII. kerületben, a Király utcában ugyanaz a helyzet, mint a VI. kerületi Nagymező utcában. Ha ott meg tudták oldani azt, hogy a teraszok ne akadályozzák se a járműveket, sem pedig a gyalogosokat, akkor szerinte náluk is kivitelezhető lenne a terasznyitás.

Kerestük a VII. kerületi önkormányzatot is, szerettük volna megtudni, azok után, hogy elutasították a Szabad Bisztró kérését, tervezik-e, hogy bármilyen más módon segítik a helyet. Az önkormányzat az Indexnek azt írta, hogy a döntést

nem a vendéglátósok ellenében, hanem Erzsébetváros lakóinak érdekében hozták meg.

Ugyanakkor arra is hivatkoztak, hogy a kerületben komoly gondot okoz a parkolás, sok lakó hosszas keresgélés után sem tud leállni az autójával, és már csak ezért se tudnak a vendéglátóhelyekkel kivételezni. 

Vagy senkinek, vagy mindenkinek biztosítanunk kell a lehetőséget. Márpedig, ha csak 30 ilyen kérvényt befogadunk, akkor már közel 100 parkolót veszítünk. Ez, mivel lényegesen kevesebb a hely, mint az autós, elfogadhatatlan

? fogalmazott Kovács M. Veronika, az önkormányzat kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy a szomszédos kerületekben a helyek, amelyekre Kiripolszky hivatkozik, eleve terasszal vannak megépítve.

Kovács arra a kérdésünkre, hogy mivel segítik a vendéglátósokat, azt írta: meghosszabbítják az éjfél utáni nyitvatartáshoz szükséges engedélyeket, jelentős engedményt adtak a közterület-használati díjból, valamint fizetési moratóriumot hirdettek az önkormányzati bérleményekre.

Pénteken a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója is megosztotta közösségi oldalán a Szabad Bisztró petícióját. Vitézy Dávid az Indexnek arról beszélt, nem érti, hogy a VII. kerület miért ilyen makacs, miközben évekkel ezelőtt ők adtak először lehetőséget a vendéglátósoknak, hogy a parkolóhelyeken teraszt nyissanak. 

Adjunk helyet a vendéglátóhelyeknek az újrainduláshoz. Az ingyenes parkolás keddtől véget ér, a várhatóan valamelyest csökkenő parkolási igényeket érdemes kihasználni erre és új teraszoknak helyet adni Budapest és a nagyvárosok belső területein. Igény van rá

? mondta Vitézy Dávid.

A csütörtöki Kormányinfón egyébként Gulyás Gergely jelentette be, hogy jövő hét keddtől megszűnik az ingyenes parkolás. Egyelőre úgy tűnik, az önkormányzat eltökélt, ragaszkodik döntéséhez, Kiripolszky azonban bízik abban, hátha mégis lesz valamilyen alternatív megoldás.

(Borítókép: Szabad Bisztró. Fotó: Kiripolszky Csongor)





Source link

Exit mobile version