Index – Belföld – Áder János: Fenntarthatósági témahét indul az iskolákban

általa megosztva admin
Kategória:A közoktatásban három témahetet is tartanak a fenntarthatóság, a digitalizáció, valamint a pénzügy és vállalkozás területén, ezek célja, hogy a fiatalokat felkészítse az előttük álló kihívásokra ? mondta Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában, ahol Matolcsy Miklóssal, a Fenntarthatósági Témahetet szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgetett.

A fenntarthatósági témahét az ENSZ fenntartható fejlődési célok népszerűsítését szolgáló kezdeményezéséből ered ? mondta az államfő. A témahetet Matolcsy Miklós cselekvőprogramnak nevezte, amelyben a diákok aktivitására helyezik a hangsúlyt.

Áder János elmondta, hogy a diákok egy felmérés szerint jelentős problémának nevezték a zajszennyezést, az illegális hulladéklerakást, de az élővizek tisztaságát, illetve szennyezettségét is. Azok, akik részt vesznek a témaheteken, érzékenyebbek, aktívabbak társaiknál.

Ez a gondolkodás szemléletváltást is eredményezhet a következő generációknál, mivel azok a fiatalok, akiknek fontosak az említett problémák, valószínűleg felnőttként is jobban odafigyelnek majd a környezetre

? emelte ki a politikus. Hangsúlyozta: nagyjából minden harmadik magyar iskola részese a programnak, a négyszázezer körüli diák pedig szintén a kezdeményezés sikerét mutatja.

Idén az erdő, a divat, valamint az elektromos közlekedés fenntarthatósággal való kapcsolatát helyezték a középpontba.

Matolcsy Miklós elmondta, hogy az év elején elkészült, hét fejezetből álló Zöld Föld című tankönyv olvasmányos formában mutat be fenntarthatósági kérdéseket. Nem csak egy tankönyvről van szó, kerettantervet, munkafüzetet, pedagógiai módszertani kézikönyvet, valamint 30 órás akkreditált pedagógusképzést is tartalmaz a programjuk, amelynek bevezetésről már 200 iskola döntött.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.