Index – Gazdaság – 4,3 milliárd forintos kártérítést követelnek a Hableány dél-koreai áldozatainak hozzátartozói

általa megosztva admin
Kategória:



A 2019. május 29-én a Dunán elsüllyedt Hableány fedélzetén 35-en utaztak. Többségük dél-koreai turista volt, 28-an veszítették életüket, miután a hajó ütközött a Viking Sigyn turistahajóval. A Sigyn kapitányát, Jurij C.-t többször is őrizetbe vették, majd szabadon engedték, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

A Ripost most azt írja, az ügyészség tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat ellene, és 9 év szabadságvesztést, valamint 9 évi foglalkozástól való eltiltást ajánlott fel neki, amit nem fogadott el. 2020 szeptembere óta zajlik a tárgyalása, a Ripost cikke szerint pedig a dél-koreai túlélők és az áldozatok rokonai közös kárigényt nyújtottak be egy magyarországi ügyvédi irodán keresztül:

4 MILLIÁRD 300 MILLIÓ FORINTOT KÖVETELNEK, MÉGPEDIG A BALESETET OKOZÓ VIKING ÉS A HABLEÁNY ÜZEMELTETŐJÉTŐL. A KERESETET BENYÚJTOTTÁK A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉKHEZ.

A Hableány elhunyt magyar kapitányának lánya 35 milliós kártérítési igényt jelentett be a munkáltató céggel, a Panoráma Deckkel szemben, a másik elhunyt magyar egy matróz volt, az ő családja is hasonló volumenű kártérítésben reménykedik.

A Panoráma Deck jogásza, Sógor Zsolt elmondta a Ripostnak, a cégnek vége, ha ki kell fizetnie a hatalmas méretű kártérítést. Kifejtette, nekik is van 600-700 milliós káruk, nemcsak a Hableányt veszítették el, hanem forgalmuk jelentős részét, majd jött a pandémia miatti leállás. Az alkalmazottaik döntő többségét el kellett bocsátaniuk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a baleset második évfordulója alkalmából egy 25 tonnás gránit emlékművet állít fel.

(Borítókép: Az elsüllyedt Hableány kiemelése a Dunából 2019. június 11-én. Fotó: Huszti István / Index)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.