Index – Belföld – Gulyás Gergely: Magyarország modellértékű demokrácia

általa megosztva admin
Kategória:Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben több mint másfél órás vacsorán egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, akivel számtalan kérdést érintettek ? idézte fel a találkozót a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Gulyás Gergely elmondta: a magyar kormányfő tájékoztatta a bizottság elnökét a magyarországi oltási helyzetről, Ursula von der Leyen pedig beszámolt az Európai Bizottság jövőre vonatkozó vakcinabeszerzési terveiről.

Bár nem ez volt a leghosszabban tárgyalt kérdés, a megbeszélésen szó esett a helyreállítási alapról is ? közölte Gulyás Gergely. Megerősítette, hogy Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki.

Kiemelte: a legtöbb forrást az egészségügyre szánják, a hálapénz megszüntetését tartalmazó új egészségügyi rendszer ugyanis lényegesen többe kerül az országnak, ezért jó lenne, ha annak költségeihez az Európai Bizottság is hozzájárulna az első években. Emellett fővárosi és vidéki egészségügyi fejlesztéseket is megvalósít a kormány, amelyek tovább javíthatják a lakosság ellátását ? tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy kiemelten támogatják majd a károsanyag-kibocsátás csökkentését, ezen belül a kötöttpályás közlekedés korszerűsítését, továbbá a felsőoktatást és a körforgásos gazdaságra történő átállást.

Az Európai Unió minden tagállamát támogatja, amely érintett a koronavírus-járványban ? mondta el Gulyás Gergely. Ismertette: 

A nekünk járó támogatást 2023-ig fogják folyósítani. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, ami egy helyreállítási program keretében valósul meg. Látjuk, hogy az országok nem mindenhol működnek jól, a baloldali kormányok nem működnek megfelelően. A jogállamiságunkat megkérdőjelezi az unió, de ezzel nem tudunk egyetérteni. Az Európai Parlament viszont nincs könnyű helyzetben, azonban Magyarországon minden biztosítva van.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság elnöke tisztán és reálisan látja a helyzetet, vagyis azt, hogy Magyarországon átláthatóan biztosított a helyreállítási alap felhasználása.

Gulyás Gergely kitért az önkormányzatok és a főváros által megfogalmazott kritikákra is. Közölte: nem szeretnék, ha az európai helyreállítási terv a főpolgármester miniszterelnök-jelölti ambíciójának áldozatává válna. Minden észszerű javaslatot mérlegelnek a helyreállítási alappal kapcsolatban, és örülnek, ha konszenzusra lehet jutni a fővárossal. Ugyanakkor ha a budapesti városvezetés a nemzetközi színtéren szeretné kifejezni egyet nem értését, akkor abból az látszik, hogy az erről szóló vitáknak nem a konszenzusteremtés a céljuk, hanem hogy ?ők a különvéleményüket kifejezhessék? ? fűzte hozzá.

A jogállamisági jelentés csak említés szintjén került szóba a találkozón ? mondta Gulyás Gergely. Emlékeztetett: tavaly olyan megállapodás született az állam- és kormányfők között, amely rögzítette, hogy minden tagállam fontosnak tartja az átláthatóságot az uniós pénzek felhasználásánál.

Magyarország modellértékű demokrácia

? fogalmazott Gulyás Gergely, majd aláhúzta: 

mi a jogállamiság kérdését is fontosnak tartjuk, csak azt nem szeretjük, ha politikai vádakat fogalmaznak meg jogállami köntösben

a migrációt következetesen elutasító, a hagyományos európai értékek mellett kiálló országokkal szemben.

A Miniszterelnökség vezetőjét meglepte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) védettségi igazolványhoz kapcsolódó előírásokat érintő bírálata. Nem azért, mert kritikus, hanem mert igénytelen ? mondta Gulyás Gergely. Kiemelte: az alkotmányos szabályozás alapján akkor van mód a különbségtételre, ha az nem önkényes. Bizonyos szolgáltatások igénybevételének a védettségi igazolványhoz kötése mások egészségének védelmét szolgálja, ráadásul nem egyedülálló megoldás, az EU számtalan más országa fogadott el hasonló szabályokat, például a szomszédos Ausztria is ? hangsúlyozta.

Orbán Viktor elmondta Ursula von der Leyennek, hogy az Európai Uniónak el kellene fogadnia egy Oroszország- és Kína-stratégiát ? mondta Gulyás Gergely. Úgy vélekedett, hogy Európának világos elvek mentén kell Oroszországgal együttműködnie. Tudomásul veszik, hogy vannak tagállamok, amelyek biztonsági fenyegetésként tekintenek Oroszországra, de Európa már csak a nyersanyaghiány miatt sem mondhat le az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatokról. Erre jó példa Németország, amely erről soha nem is akart lemondani ? mutatott rá a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor és az Európai Bizottság vezetője az Európai Unió külkapcsolatairól is tárgyalt. Jelenleg az amerikai?orosz és az amerikai?kínai viszony is rendkívül feszült, az Egyesült Államok pedig ?kevésbé önálló szereplőként? kívánja bevonni ebbe a helyzetbe Európát ? mondta Gulyás Gergely.

(Borítókép:  Gulyás Gergely azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 7-én. Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Source link

Translate ?