Index – Külföld – Romániában büntetnék a zebrán mobilozó gyalogosokat

általa megosztva admin
Kategória:



A román belügyminisztérium közvitára bocsátott egy tervezetet, amely módosítaná keleti szomszédunk KRESZ-szabályait. A tervezet szerint sebességkorlátozást vezetnének be a bringásoknak, átfogó szabályozással rendeznék az elektromos rolleresek helyzetét, és ami talán a legizgalmasabb újítás: azokat a gyalogosokat is megbírságolnák, akik nem figyelnek a forgalomra az úttesten való átkelés közben.

Magyarán azokra is lecsapna a törvény szigora, akik a zebrán is a kütyüjüket nyomkodják vagy éppen elmélyülten zenét hallgatnak a mobiljukon. A jogalkotók szerint a mobiltelefon használata, akár beszélünk rajta, akár üzenetet írunk, akár zenét hallgatunk, akár különböző térkép-alkalmazásokat nézünk, balesetveszélyes figyelemelterelésnek minősül közlekedés közben.

A tervezet ezért szabályozza, hogy tilos legyen figyelemelterelő tevékenységet végezni a gyalogosoknak aközben, hogy át akarnak kelni az úttesten.

A Transindex megírta, hogy ha elfogadják a javaslatot, akkor a zebrán mobilozás szabálysértésnek minősül, és pénzbírsággal lehet sújtani az elkövetőjét.

A szabálysértési bírságot a büntetőpontok számra határozza meg. Egy büntetőpont a bruttó minimálbér tíz százalékának felel meg.

 





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.