Index – Gazdaság – Az évszázad közepére érhetjük el a karbonmentességet

általa megosztva admin
Kategória:Öt év alatt a tízszeresére nőtt Magyarországon a naperőművek beépített kapacitása. A tendencia a jövőben is folytatódik ? közölte Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke. A Nemzeti Energiastratégia egyik kiemelt célja, hogy 2030-ra a hazai áramtermelés kilencven százaléka szén-dioxid-mentes legyen, 2050-re pedig az uniós célkitűzésekkel összhangban Magyarország szeretné elérni a karbonsemlegességet.

A klímavédelmi akcióterv céljai között szerepel, hogy a következő tíz évben a naperőművek kapacitása több mint háromszorosára nőjön, illetve 2035-re 200 ezer háztartásnak kellene tetőre szerelt napelemekkel rendelkeznie.

A megújuló villamosenergia- termelést ösztönző legutóbbi METÁR-tender támogatott beruházásainak segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőművi kapacitás, amivel évente 160 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudnák fedezni ? mutatott rá a MEKH elnöke, aki elmondta azt is, hogy a Nemzeti Energiastratégiában foglaltak szerint 2026- ig a kiosztható maximális éves új támogatás 45 milliárd forint.

A MEKH támogatja a zöld távhőrendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia fűtési célra történő hasznosításának növelését, továbbá a környezetbarát közlekedés előmozdítását.

Source link

Translate ?