Index – Külföld – Joe Biden aláírta az 1900 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagot

általa megosztva admin
Kategória:Aláírta Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban azt az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagról szóló törvényt, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a legyengült amerikai gazdaság helyreállítását.

Ez a történelmi jogszabály az ország gerincének újjáépítéséről szól

? mondta Biden, amikor aláírta a javaslatot az Ovális Irodában. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a mentőcsomag esélyt ad az amerikai embereknek:

A dolgozó embereknek, a középosztálybeli embereknek, azoknak, akik az országot építik. Ez a lényege.

Joe Biden eredetileg azt tervezte, hogy pénteken látja el kézjegyével a törvényjavaslatot, de azt a vártnál gyorsabban eljuttatták a Fehér Házba.

A demokrata többségű képviselőház szerdán hagyta jóvá a republikánusok által vitatott csomagot, amelyet a szenátus szombaton csak módosításokkal fogadott el, ezért visszakerült a képviselők elé.

Az alsóház által elfogadott korábbi változat különbözött a mostanitól. Például heti 300 dollár helyett heti 400 dollárral egészítette volna ki a munkanélküli segélyt, illetve a jelenlegi mintegy duplájára, 15 dollárra emelte volna az óránkénti minimálbért. Ezt a szenátusban azonban nem sikerült elfogadtatni.

Az elnök által aláírt törvény értelmében az évi 75 ezer dollárnál kevesebbet keresők egyszeri közvetlen juttatásként 1400 dollárt kapnak majd. Ezen kívül heti 300 dollár munkanélküli segélyt folyósítanak mindazoknak, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat. A gyermekek után járó adókedvezmény összegét hat év alatti gyermekek esetében kétezerről 3600 dollárra, míg a hatévesnél idősebbeket nevelő szülőknél háromezer dollárra növelik.

A szövetségi kormányzat 350 milliárd dollárral segíti ki az államokat és az önkormányzatokat, amelyeknek a válság miatt tátongó űr keletkezett a költségvetésében. Az iskolák számára 130 milliárd dollárt juttatnak a vírus elleni védekezés finanszírozására, és kilencvenmilliárd dollárral támogatják a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztését. A csomag tartalmaz emellett egy ötvenmilliárd dolláros tételt, amelyet a koronavírussal kapcsolatos tesztelésére és kontaktkutatásra költhetnek majd.

A segélycsomag tartalmaz még egy 27,4 milliárd dolláros sürgősségi lakásbérleti támogatást a rászoruló emberek számára, amivel a kabinet célja a kilakoltatások megakadályozása. További tízmilliárd dollárt különítenek el, hogy a bajba jutott ingatlantulajdonosok elkerülhessék az árverezéseket. A törvényjavaslat ötmilliárd dollárt szán a hajléktalanság problémájának kezelésére és további ötmilliárd dollárt a közüzemi számlákkal hátralékba került emberek támogatására.

Joe Biden amerikai idő szerint csütörtök este, hivatalba lépésének ötvenedik napján megtartja első főműsoridős televíziós beszédét, egy évvel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárványnak nyilvánította a koronavírus-járványt. Az elnök azt mondta, beszélni fog arról,

amit a nemzetnek át kellett élnie az elmúlt évben, de ami még fontosabb, beszélni fog a jövőről.

Source link

Translate ?