Index – Belföld – Karácsony Gergely: Budapest helytállt a koronavírus első két hullámában

általa megosztva admin
Kategória:Budapest helytállt a koronavírus-járvány első és a második hullámában, és ez nagyon nagy mértékben a fővárosiak együttműködésének köszönhető. Karácsony Gergely főpolgármester mindezt a Covid 2021 ellenzéki vizsgálóbizottság ülésén mondta el pénteken.

A fővárosi önkormányzat bátor, előremutató lépései, és a társadalmi párbeszéd talán hozzájárult ahhoz, hogy a budapestiek kimutatható módon nagyfokú fegyelmezettséget tanúsítottak a járványügyi intézkedések ügyében ? mondta a főpolgármester. Kiemelte, hogy a fővárosi önkormányzat minden járványügyi intézkedést hamarabb hozott meg, mint a kormány. Példaként említette a szociális intézményeket védő intézkedéseket, a maszkviselési szabályokat, valamint a tesztelési programot.

Karácsony szerint a Google által készített mobilitási jelentések vizsgálata alapján az látszik, hogy Budapesten az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent a személyes találkozások száma, továbbá a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzése alapján 96-99 százalékos volt a maszkviselés a fővárosi tömegközlekedési járműveken, valamint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársainak átlagosan napi negyven alkalommal figyelmeztetették az embereket a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. 

A koronavírus 100 ezer lakosra vetített halálozási adatairól a főpolgármester elmondta: Budapesten az országos átlag alatt volt az áldozatok száma. Karácsony Gergely szerint fel kell készülni arra, hogy a járvány harmadik hulláma küszöbén áll az ország, és az adatokból azt látszik, hogy az elkövetkező két-három hét valóban 

A főpolgármester arra is kitért, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök szavait követik, hogy a megmentett életek számában mérik a védekezés eredményességét, akkor

ez a védekezés sajnos megbukott

Hozzátette: a hivatalos statisztikák szerint Magyarország ott van a világ első 10-15 országa között, ahol lakosságarányosan a legtöbben haltak meg a koronavírus miatt. Karácsony Gergely rámutatott, hogy az Eurostat többlethalálozási adataiból az látszik, hogy valószínűleg sokkal többen haltak meg koronavírussal összefüggésben, mint azt a hivatalos adatok mutatják.

A főpolgármester az idősotthonok helyzetéről is beszámolt a vizsgálóbizottságnak, az ilyen, fővárosi fenntartású intézményekben elhunytak száma messze az országos átlag alatt van. Ez azért lehetett így, mert a fővárosi önkormányzat a ?nyarat nem átaludta?, hanem jelentős pluszforrás biztosításával nagyon szigorú járványügyi protokollt vezetett be – hangsúlyozta.

A főpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy partnerség, együttműködés és bizalom lenne szükséges egy hatékony védekezéshez. De ez ?ma fájóan hiányzik? az önkormányzatok és a kormány kapcsolatrendszeréből- mondta.

Karácsony Gergely az oltási terv végrehajtásáról is beszámolt az ülésen: szakmai szinten nagyon konstruktív együttműködés alakult ki a kormány és a főváros között. 

A fővárosi önkormányzat kialakított egy oltási tervet, amellyel beszállnának az országos oltási program sikeres lebonyolításába

? mondta. Hozzátette: úgy tűnik, sikerül abban együttműködniük, hogy részt vegyenek a tömeges oltásban.

Karácsony Gergely beszámolt arról, hogy a koronavírus-járvány tavaly 52 milliárd forint bevételkiesést jelentett a fővárosnak, elsősorban a közösségi közlekedés jegybevételének drámai mértékű visszaesése, valamint a kulturális és turisztikai bevételek kiesése miatt. A gazdasági szociális válság mínusz 31 milliárd forintot, a kormányzati megszorítások mínusz 15,8 milliárd forintot tesznek ki. Mindez a tavalyi évben mínusz 94,7 milliárd forintos veszteséget jelent.

A tavalyi év működésben elvitt négy Lánchíd-felújításnyi pénzt 

? fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve: nem biztos, hogy a fővárosi önkormányzat meg tudja őrizni a pénzügyi működőképességét az év végéig. Hangsúlyozta: nem fogják a közszolgáltatások minőségét rontani járvány idején, mert a kormány megbolondult.

Akkor inkább állva halunk meg, és azt mondjuk, jöjjön a csődbiztos, és Orbán Viktor nézzen a budapestiek szemébe, hogy mit tett ezzel a várossal. 

A főpolgármester azt mondta: ha 2022-ben nem változik meg a kormány hozzáállása, vagy maga a kormány, akkor ez a város csődbe megy majd.

Source link

Translate ?