A születésnapi ajándéknak leszerelt 30-as, 50-es táblákért komoly bírság járhat, akkor is, ha nem lesz baleset belőle.

A napokban emelt vádat a kaposvári ügyészség egy 17 és egy 24 éves férfi ellen, akik a Somogy megyei Büsünél szórakozásból balesetveszélyre figyelmeztető villogólámpás vezetőoszlopokat döntöttek fel. Mivel az idősebb férfi visszaeső, letöltendő fegyházbüntetést indítványoztak ellene az öt tábla feldöntéséért.

Az esettel kapcsolatban a Közlekedéstudományi Intézet oldala hívja fel a figyelmet arra, hogy bűncselekmény közlekedési táblát lopni vagy megrongálni, amelyért három év szabadságvesztés járhat mások testi épségének, életének veszélyeztetéséért. Ráadásul a büntetési tételek sokkal súlyosabbak is lehetnek, ha az ellopott, megrongált jelzések miatt maradandóan sérül meg valaki, ilyen esetben akár 5 év lehet a kiszabható büntetés.

Az összeállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy jogosulatlanul kitenni táblákat – például házunk elé egy sebességkorlátozó jelzést – szintén bűncselekmény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


MTI
Autó

Az általános iskola 4-5. évfolyamán „elvárt”, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott a vizsga.hvg.hu
Autó

Egy civil szervezet kezdeményezett Kresz-módosítást.