A sportosra hangolt El-Born 500 kilométer körüli hatótávval kecsegtet.

Érkezik a Volkswagen konszern spanyol márkájának első olyan modellje, melyet már a kezdetektől fogva elektromos autónak terveztek. Az újdonság 2019-ben még Seat El-Born tanulmányként mutatkozott be, tavaly viszont a végleges változat már Cupra El-Born néven látta meg a napvilágot.

A spanyol villanyautó sorozatgyártása a legfrissebb híradások szerint az idei esztendő második felében kezdődik meg, még pedig Zwickauban, ahol egykor a Trabantok, mostanság pedig többek közt a Volkswagen ID.3-asok készülnek.




Az ID.4, az ID.5 és az Audi Q4 e-tron mellett gyártandó El-Born 4,33 méter hosszú, vagyis csak 5 centiméterrel hosszabb, mint az új Leon. A 2,77 méteres tengelytávolságú típus alsó részében kapott helyet a 14 centiméter magas akkumulátorcsomag, mely 77 kWh kapacitású, és egy feltöltéssel mintegy 500 kilométeres hatótávolságot biztosít.




Gyorstöltővel 30 perc alatt akár annyi energiát is képes felvenni az El-Born, amivel aztán 260 kilométert lehet autózni. 100 kW-os töltési teljesítmény mellett 47 perc alatt letudható egy 0-80 százalékos töltés.




A teljesítményről egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, mindenesetre az eredeti koncepcióautó 204 lóerős volt, és 7,5 másodperces 0-100-as gyorsulással rendelkezett. A Cupra El-Bornról egyelőre annyi derült ki, hogy 0-ról 50-re 2,9 másodperc alatt gyorsul fel, illetve, hogy adaptív futóművét alapvetően sportosra hangolták.




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!