A Gordon Murray Automotive T.50s Niki Laudát tonnánként 835 lóerő mozgatja, hátulján pedig egy méretes ventilátor található.

A Gordon Murray Automotive tavaly augusztusban leplezte le az ikonikus McLaren F1 szellemi örökésének tekinthető T.50 hiperautót, amelynek versenypályás használatra szánt változata most debütált T.50s Niki Lauda néven.


?
A 3,1 millió fontos (1,29 milliárd forint) és mindössze 25 példányban gyártandó autó szíve egy alig 166 kilogramm tömegű 4 literes V12-es szívó benzinmotor, amely maximum 12 100-as percenkénti fordulatszámú erőforrás 730 lóerős teljesítményt, illetve 485 Nm-es nyomatékot ad le a hátsó kerekekre.


?
A hatfokozatú váltó kétféle kivitelben érhető el. A rövidebb áttételezésűvel 274 km/h, a hosszabb áttételezésűvel pedig 322 km/h-s maximális sebesség érhető el.


?
A sofőr középen foglal helyet, felár ellenében egy opcionális utasülés rendelhető. Az újdonság érdekessége a hátsó részén elhelyezett, maximum 7 ezres percenkénti fordulatszámra képes, 40 centiméter átmérőjű ventilátor.


?

?
Ennek a villanásnyi ideig egykoron a Formula?1-ben is használt megoldásnak köszönhetően jelentősen növelhető a leszorítóerő, valamint csökkenthető a légellenállás és lerövidíthető a fékút.

A komplett aerodinamikai csomag 1500 kilogrammos leszorítóerőt biztosít az alig 852 kilogramm tömegű autónak, így az elvileg akár fejjel lefelé is vezethető. Például egy alagút felső részén.


?
Az elképesztő leszorítóerőnek köszönhetően a kanyarsebességek is igen komolynak ígérkeznek. Míg egy Dodge Viper ACR és egy McLaren Senna GTR normál gumikon 1,5 G-s, illetve 1,84 G-s oldalgyorsulásra képes, addig a T.50s 2,69 G-t tud.

Amennyiben speciális versenygumikat szerelnek ezekre az autókra, akkor rendre 1,8 G-s, 2,2 G-s, illetve ? tessék megkapaszkodni ? 3,2 G-s oldalgyorsulásokat is el lehet érni velük.


?
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!