Megérkezett a Cupra Formentor minden korábbinál erősebb új csúcsmodellje.

A Seat sokáig Cupra típusjelzéssel dobta különböző típusainak sportos modelljeit, a közelmúltban azonban a Cupra különálló márkaként folytatta tovább az útját a Volkswagen csoporton belül.

A Cupra Ateca és a Cupra Leon könnyen kikövetkeztethető módon nem más, mint a Seat Ateca és a Seat Leon szupersportos változata, a tavaly márciusban leleplezett Cupra Formentor viszont már a márka első igazi saját modellje. És most ez utóbbi, a közelmúltban általunk is kipróbált modellből érkezett egy erőhiányban abszolút nem szenvedő új csúcsváltozat.




A keresztségben Cupra Formentor VZ5 nevet kapott újdonság mozgatásáról egy 2,5 literes 5 hengeres turbós benzinmotor gondoskodik. Az RS Q3-ból és a TT RS-ből már jól ismert erőforrás jelen esetben 390 lóerős teljesítményt, illetve 480 Nm-es nyomatékot ad le.




Az alapáron összkerék-hajtású, hétfokozatú duplakuplungos automata váltós szabadidőautó 4,2 másodperc alatt katapultál 0-ról 100-ra, a végsebességet elektronika korlátozza 250 km/h-ra.




A 310 lóerős 2 literes 4 hengeres motorral szerelt Formentorhoz képest 10 milliméteres ültetést kapott az új csúcsmodell, ezenkívül pedig a 20 colos egyedi felnik, a 18 colos Akebono fékek és a hangos sportkipufogó mellett sem mehetünk el szó nélkül.




A mindössze 7 ezer példányban gyártandó Cupra Formentor VZ5 ára egyelőre ismeretlen, a forgalmazás az idei év utolsó negyedévében kezdődik meg. A 310 lóerős Formentor hazai alapára 17,9 millió forint.




 




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!