Index – Tech-Tudomány – Légszennyezés nélkül repül a hidrogén-meghajtású gép

általa megosztva admin
Kategória:


Zéró károsanyag-kibocsátású hibrid-elektromos utasszállító repülőgépet jelentett be a szlovén Pipistrel repülőgépgyártó. A 20 üléses Miniliner egyszerűbb kialakítású, sőt akár füves repülőterekről is üzemelhet, így a regionális repülésben játszhat jelentős szerepet ? tudósít az iho.hu a gyártó honlapja alapján.

Bár nem tűnik ideálisnak a bejelentés időzítése, a ténye azért is érdekes, mert jól jellemzi a mostani helyzet ellentmondásait. Miközben a légi közlekedés ezekben a hónapokban sosem látott mélyponton van, a fejlesztések mégis folytatódnak.

A Miniliner kategóriájában tiszta, gyors és gazdaságos üzemeltetést ígér, olvasható a fejlesztő honlapján közzétett leírásban, azonban a csendes repülésre még várnunk kell, a cég ugyanis 2028?30-ra tervezi a Miniliner szolgálatba állítását.

A projekt azonban nemcsak a magáról a technológiai újításról szól, hanem az üzemeltetési háttérről, a repülőterek felszereléséről, a repülési eljárásokról, a szükséges hatósági szabályozásról, vagyis az új meghajtási rendszereket támogató teljes infrastruktúráról.

A Miniliner kategóriájában üzemelő gépek többsége kerozinnal üzemelő, légcsavaros-gázturbinás meghajtással rendelkezik,

a hidrogénalapú hibrid meghajtás 30-40 százalékkal alacsonyabb üzemeltetési költségeket jelenthet,

emellett a csúcstechnológiájú műszerekkel felszerelt pilótafülke lehetővé teszi az egypilótás repülést, így további költségek takaríthatóak meg. 

Pipistrel Miniliner 19 + 1 üléses utasszállító fantáziarajza

Pipistrel Miniliner 19 + 1 üléses utasszállító fantáziarajza

Fotó: pipistrel-aircraft.com

Az eddig egyetlen nyilvánosságra hozott fantáziarajz érdekes konstrukciót mutat, osztott függőleges vezérsíkkal, feltehetően a törzs hátsó részében helyeznék el a hidrogén tartályát és az áramot termelő generátort, merthogy ide vezet a törzs fölött elhelyezett beömlő. Az elektromotorokat a légcsavarokkal pedig olyan érdekes, a szárny feletti elrendezésben mutatja a kép, mint a sikeres üzleti gépen, a HondaJeten; ez is környezetbarát megoldás, a légcsavarok zaját legalább részben leárnyékolja maga a szárny.  

? írta a portál szakértője.

Source link

Translate ?