A piac nagyon mérsékelt növekedését várják, mert az importot egyelőre erősen visszafogja a forint gyengélkedése és az elhúzódó karantén.

A Jóautók.hu mintegy kétszáz kereskedőt kérdezett meg, hogyan látják az idei évre várható piaci trendeket. Általános vélekedés, hogy legkorábban tavasz végén térhet vissza az élet a használtautó-piacra, ezt a megkérdezettek 43 százaléka válaszolta. A pesszimisták sincsenek kevesen, a kereskedők 18 százaléka úgy véli, csak a jövő év hozhat komolyabb fellendülést. 

Az éves forgalomban 2-3 százalékos növekedést vár a kereskedők 39 százaléka, míg visszaeséssel 14 százalékuk. számol

A növekedést az elmaradt vásárlások pótlása hajthatja, valamint a környezetvédelmi szabványok és a devizaárfolyamok miatt megdráguló új autók helyett a fiatal használt autók iránt növekvő igény ? mondja Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A járványhelyzet további elhúzódása azonban csökkentheti az eladásokat, de az sem tesz jót a piacnak, hogy továbbra is ötéves mélyponton áll a külföldről behozott használt járművek száma.




A behozott autóknál tavaly kezdődött a visszaesés, amit a karanténszabályok mellett a forint gyengélkedése határozott meg. Az olcsóbban megvehető nyugati autóknak ezzel ugyanis jelentősen csökkent az árelőnye, ami az import egyik fő hajtóereje. Adminisztratív okok is szerepet játszanak: a külföldről behozott használt autók első műszaki vizsgáztatását végző vizsgabázisok szűkös kapacitása miatt az év második felében jelentős várakozási idő alakult ki.

Összességében 2020-ban a kereskedők 75 százaléka forgalomcsökkenésről számolt be, 18 százalékuk 20-50 százalék közötti, 7 százalékuk pedig 50 százalékot meghaladó visszaesést tapasztalt tavaly.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


MTI
Autó

Az új autóknál egyértelműen a hibrid az ?új dízel?, a használt piacon viszont még egy ideig biztos a gázolajos autók szerepe.



hvg.hu
Autó

Vírusjárvánnyal sújtva vagy anélkül, egy dolog fixnek tűnik a használtan behozott autóknál: a német márkák fölénye.