Az alapmodell telepének kapacitása ötszöröse lesz egy Model S kapacitásának.

A Tesla több, mint három éve, 2017 novemberében leplezte le elektromos kamionját, melynek forgalmazása mind a mai napig nem kezdődött meg. Elon Musk, a cég első embere most új részleteket árult el a típusról.

Az amerikai cég vezetője elmondta, hogy a nyergesvontató egy 500 kWh kapacitású akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát. Összehasonlításképp, a gyártó Model S és Model X személyautóinak legnagyobb hatótávolságú változataiban 100 kWh-s telep található.

Az 500 kWh-s akkumulátor mintegy 500 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé a 150 000 dolláros (44,3 millió forint) alapmodell esetében. A 180 000 dollárba (53,1 millió forint) kerülő 800 kilométeres hatótávú kamion telepének kapacitását egyelőre nem tudni, mindenesetre jó eséllyel 800-900 kWh-s aksi kerül majd ebbe a modellbe.




A fejlesztések nem állnak meg itt, és a mintegy 300 Wh/kg energiasűrűségű újgenerációs aksicelláknak köszönhetően a nem túl távoli jövőben 1000 kilométeres hatótávú változatban is „támadhat” a várhatóan idén év végén sorozatgyártásba kerülő villanykamion.

A fejlett önvezető funkciókkal rendelkező 40 tonnás Tesla Semi terhelhetősége az ígéretek szerint körülbelül megegyezik majd a jelenleg széles körben használatos dízel kamionokéval, esetleg 1 tonnával kevesebbel lesz terhelhető a tisztán elektromos hajtásláncú nyerges vontató.




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!