Index – Külföld – Extrém hideg és hó sújtja az északi féltekét

általa megosztva admin
Kategória:Tömegbalesetet okoztak a síelni igyekvők között a havas-jeges útviszonyok Olaszország Piemonte régiójában az A2-es autópályán. Mintegy 25 gépkocsi ütközött, 3 ember pedig életét vesztette az ütközéssorozatban ? adta hírül az Euronews. Az országban épphogy megnyitották a sípályákat, és amint arról korábban az Index is hírt adott, a jövő heti iskolai szünet miatt megrohanták a foglalásokkal az üzemeltetőket. 

A hírcsatorna szerint Franciaországban is megbénult a közlekedés La Vienne régió több főútvonalán is. Az ónos eső jégpályává változtatta az aszfaltot, ezért rengeteg kamion rekedt az A7-es autópályán. Máshol autók korcsolyáztak az árokba.

A Hollandiában tomboló ítéletidő ? havazás és erős szél ? miatt a legmagasabb fokozatú vörös riasztást rendelték el. Az országot a hét elején hatalmas hóval és évek óta nem tapasztalt hideggel sújtó Darcy vihar után továbbra sem enyhül az időjárás. Sok helyütt azzal küzdenek a hatóságok, hogyan tartassák be a koronavírus miatti korlátozásokat a csatornákon korcsolyázó lakossággal. 

Hasonló gondjaik voltak a héten a brit rendőröknek is: az Angliában kevéssé megszokott hótakarót élvezve egy többen szánkóznak, figyelmen kívül hagyva a járványvédelmi korlátozásokat. 

Moszkvát az elmúlt másfél évszázad második legnagyobb hómennyisége, egy nap alatt 58 centiméternyi lepte el szombaton, és bénította meg az orosz főváros közlekedését. 1956. február 13-án 60 centi hó szakadt a moszkvaiak nyakába. Az az abszolút rekord.

Az Egyesült Államokat és Kanadát is extrém hideg sújtja, ahogy a meggyengült sarki légörvény, a polar vortex megnyúlása miatt sarki légtömegek árasztják el az országok középső részeit. A Severe Weather szerint az USA-ban egészen a déli, Mexikói-öböl menti államokig bezárólag

mintegy 100 millió amerikait fenyeget a sok helyütt rekordokat döntő -30 celsius-fok és az életveszélyes széllökések mellett akár -50 fokig eső hőmérséklet.

Utóbbira főleg a kanadai határ mentén élők számíthatnak az előrejelzés szerint. A 130 autó ütközésével járó texasi tömegbaleset szintén ennek a hideghullámnak a számlájára írható. Az előrejelzések szerint az extrém hideg a hét első napjaiban is folytatódik, hóviharok is várhatóak. 

Source link

Translate ?