Ha megvalósulna a projekt, négy óra alatt el lehetne jutni Londonból Belfastba.

Vasárnapi brit lapok értesülése szerint egyre konkrétabb formát kezd ölteni egy esetleges alagút terve Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.

Az elképzelések szerint egy 40 kilométeres tenger alatti alagúttal kötnék össze a két országrészt a skóciai Stranraer és az észak-írországi Larne között, ahol jelenleg kompok közlekednek – írta a Sunday Times és a Sunday Telegraph, hozzátéve, hogy az illetékesek tanulmányozzák a brit vasúti ipar erre vonatkozó javaslatait.

A lapok szerint Boris Johnson miniszterelnök nagy pártolója a projektnek, amely négy órára csökkentené a menetidőt London és az északír főváros, Belfast között.

Emellett a vasúti összeköttetés erősebben Nagy-Britanniához kötné Észak-Írországot, amelyet az Európai Unióból való brit kilépés óta vámhatár választ el az Ír-tengeren, szállítási problémákat okozva.

Már több mint 100 éve vannak elképzelések Nagy-Britannia és az Ír-sziget összekötésére, de a tervek eddig ritkán jutottak előre ennyire – írják a lapok. Az Ír-tengeren gyakran tomboló erős szélviharok miatt híd építését nem tartják megvalósíthatónak, ráadásul egy esetleges híd pilléreit több száz méter mélyen kellene a tengerfenékbe süllyeszteni.

A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack egy éve azt mondta, hogy 2030-ra elkészülhetne az alagút, mintául a Nagy-Britanniát az európai kontinenssel összekötő, 1994-ben átadott alagút szolgálna. A Sunday Times szerint a tervet ellenzi a CBI gyáriparos-szövetség, amely attól tart, hogy „esetleg drágának és fölöslegesnek bizonyuló célra” költenék a szűkös közpénzeket.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A Brexit körüli bizonytalanság és a megnövekedett karácsonyi forgalom miatt több, mint nyolc kilométeres kocsisor alakult ki a Folkestone-hoz vezető autópályán.



MTI / hvg.hu
Autó

A tibeti autópálya-alagút építésének egyik legkomolyabb nehézsége az oxigénszegény környezetben való munkavégzés volt.