Évente közel húszezren szereznek jogosítványt motorra.

2021. március elsejétől új tanterv és vizsgakövetelmények révén szerezhetnek jogosítványt a motorosok ? közölte a KAV Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont.

A Magyarországon ? mint írták ? a regisztrált motorkerékpárok száma 2001-hez képest 2019 végére több mint kétszeresére, 186 ezer közelébe nőtt, és évente 15-20 ezren tesznek forgalmi vizsgát a kétkerekű járműkategóriákban.

A baleseti halálozási kockázat azonban a motorosok esetében lényegesen magasabb, mint az autósoknál, az elmúlt időszakban évente bekövetkezett 1200-1500 balesetben 50-60 motoros vesztette életét ? írja a KAV közleménye. Ennek nyomán időszerű volt a képzést és a vizsgázatást is megújítani, amelynek nyomán a vizsgafeladatok között hangsúlyosabban szerepelnek az összetettebb vezetéstechnikai elemek, ugyanis a balesetek jelentős része a bonyolultabb manőverek ? pl. az ellenkormányzásos kikerülés vagy a jármű bedöntése kanyarodáskor ? elhibázására vezethető vissza.

Mint írták, változik a vizsgapályák mérete és vonalvezetése is, és részletesebben oktatják a motorosok biztonságát szolgáló ruházat és védőfelszerelés kiválasztását, helyes használatát is.

A vizsgaközpont ismeretterjesztő céllal oktatóvideó-sorozatot állított össze. A néhány perces epizódok a motoros tantervi és vizsgakövetelményekben szereplő feladatok helyes végrehajtását mutatják be. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A 41 éves nő 300 ezer forint bírságot és 8 büntetőpontot kapott.hvg.hu
Autó

Klasszikus Dolce Vita, amikor egy francia divatház és egy olasz robogó egymásra talál.