A tisztán elektromos hajtású autók eladásai például 500 százalékkal növekedtek 2020 utolsó három hónapjában Németországban.

Az elmúlt év negyedik negyedévben a forgalomba helyezett autók több mint a harmada már alternatív hajtású volt Európában ? közölte az ACEA, az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete. Csak ebben az időszakban a tisztán elektromos autók eladásai 216,9 százalékkal növekedtek, míg a plug-in hibrid autóké 331,0 százalékkal nőtt Európában. A legnagyobb európai piacon Németországban a teljesen elektromos hajtásúak forgalma több mint ötszáz százalékkal ugrott meg a negyedik negyedévben, ami közel 100 ezer új villanyautót jelent három hónap alatt.

Összességében 2020-ban a hibrid-elektromos járművek aránya az unióban már elérte a teljes személygépkocsi-értékesítés 11,9 százalékát. A teljesen elektromos autók eladásainak aránya pedig a 10,5 százalékot, a 2019-es 3 százalékkal szemben. Az éves szinten vizsgált növekedés az alternatív hajtású autók piacán 143,9 százalékos volt.

A nagyobb országok közül Németországban 131 százalékkal, Franciaországban 110 százalékkal növekedtek az alternatív hajtással ellátott autók eladásai tavaly. Magyarországon több mint 38 ezer ilyen kocsit adtak el 2020-ban, ami 214,5 százalékos növekedés a 2019-es 12 ezer járműhöz képest.AC

A hajtási módok közül a belső égésű motoros autók részaránya még mindig jócskán meghaladja az alternatívokét. Az új autók 28 százaléka dízelüzemű, míg a benzinüzeműek 47,5 százalékot tesznek ki. Rajtuk kívül még nagyjából 3 százalékos piaci részesedést tesznek ki a földgázzal, etanollal hajtott járműveké.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Pay&Go lesz a neve az önkiszolgáló benzinkútoszlopoknak a Molnál.MTI
Autó

Viszont sokkal több prémium üzemanyagot vettek, mint korábban.