Légkondicionált buszmegállók, fillérekért kapható benzin, félmilliós bírság a piroson való áthajtásért ? katari tapasztalatokról beszélt az egyik magyar autós oldalnak.

A Vezess.hu készített hosszabb összeállítást a katari autós tapasztalatokról, amelyekről a portál egy olvasója számolt be.

Katar Oroszország és Irán után a harmadik legnagyobb ismert gáztartalékú ország a világon, így bőven van miből gazdálkodni és fejleszteni. A buszmegállókban például légkondicionálók működnek, de utóbbiakra a nyári hőség miatt is nagy szükség van: ilyenkor 48-50 Celsius-fok körüli melegben izzadnak a katariak.

Lakott területen 80 és a 100 km/órás sebességkorlátozás van érvényben a közel-keleti országban, gyalogost ugyanakkor alig látni.

A közlekedésbiztonságot fix sebességmérő helyek is próbálják javítani, ami előtt sokan ?satufékkel lassítanak és padlógázzal gyorsítanak vissza 140-re” ? derül ki a beszámolóból.

Egy felmérés alapján Katar fővárosa, Doha a világ második legbiztonságosabb városa, így a lap szerint autólopás vagy más tolvajlás nincs. Ezért is gyakori, hogy az autókat nyitott ajtóval hagyják ott a tulajdonosok, még többórás vásárláskor is.

A katari rendőrség főként a piroson való áthajtást nem díjazza, ilyen esetben akár közel félmillió forintnak megfelelő riál is lehet a büntetés. A sima sebességtúllépés büntetési tétele 40-50 ezer forint körül mozog.

A beszámoló szerint a katari ?alapautó? a nagy Toyota Land Cruiser, de nem az Európában népszerűbb és kisebb verzió. Ennek testvérmodelljéből is sokat látni az utcákon. A benzin literje nagyjából 100 forintnyi riálba kerül.

A Vezess.hu összeállítása szerint a katariaknál az is gyakori, hogy az emberek egyszerűen új autót vesznek, ha a régivel gond adódik. ?Mivel az autók értéke a jövedelmekhez képest csekély, előfordul, hogy az elromló autót egyszerűen ott hagyják az út szélén? ? írja erről a lap.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A koronavírus-járvány miatt határozatlan időre elhalasztották a gyorsaságimotoros-világbajnokság thaiföldi versenyét is, azt követően, hogy az első, katari futamot is törölték.



hvg.hu
Autó

Ez nem valami hóbortos ötlet a gazdag olajemírségben, hanem elvileg nagyon is gyakorlatias célja van.