Donald Trump elnöksége alatt nem vették figyelembe az amerikai járványügy ajánlását a maszkviselésről.

Az amerikai Járványellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) bejelentette, hogy február 2-tól kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, beleértve a repülőgépeket, a hajókat, a metrókat, a buszokat, a vonatokat és a sofőrszolgálatot is. A reptereken, pályaudvarokon, megállókban és kikötőkben szintén kötelező lesz a száj és az orr eltakarása.

A maszkot csak rövid időre, például evés vagy ivás céljából lehet eltávolítani.

A szabály nem vonatkozik a két évnél fiatalabb gyerekekre, illetve azokra, akiknél egészségi okból ellenjavallt a száj és az orr eltakarása.

A CDC szerint a maszkviselési kötelezettség meg fogja védeni az amerikaiakat, és növeli az utazás biztonságosságába vetett bizalmat a koronavírus-járvány alatt.

Joe Biden új amerikai elnök a múlt héten utasította a szövetségi hatóságokat, hogy intézkedjenek a maszkviselés kötelezővé tételéért a tömegközlekedési eszközökön. Elődje, Donald Trump alatt visszautasították CDC hasonló indítványát, így az csak ajánlás maradt. A tömegközlekedési eszközök üzemeltetői korábban is elvárták az utasoktól a maszkviselést, azonban a jelenlegi rendelkezésnek köszönhetően hatásosabban tudnak majd fellépni a szabálysértők ellen.

Az Egyesült Államokban eddig közel 26 millióan fertőződtek meg az új koronavírussal, és mintegy 437 ezer ember halálát okozta a járvány. Az elmúlt héten naponta átlagosan 155 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és naponta 3244 koronavírusos beteg hunyt el.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


MTI / hvg.hu
Gazdaság

A frankfurti repülőtéren már rendőrök várták őket.



hvg.hu
Világ

A rendőrség kifejezetten a turistáknak szánja ezt a büntetést, ugyanis az adatok szerint főleg ők nem tartják be a járványügyi intézkedéseket.