Az egyedülálló autót a líbiai uralkodónak szánták anno, de jelenleg Hollandiában található.

A különleges Maybach Cupét egy német járműépítő műhely a Xenatec készítette, akik gyártói engedéllyel készítenek egyedi autókat.

A Maybach autói első sorban hatalmas limuzinok, négy vagy hat ajtóval, de Xenatecnél kétajtós kupét készítettek az öt méternél is nagyobb járműből. A 612 lóerős Maybach 57 S volt az alapja a kreációnak. A szokatlan stílusú járműből nyolc példány készült, ezért is igazán ritka alkalom, hogy egy eladó példány bukkan fel belőle.

A konkrét darab ritkaságát még tovább növeli a műfajban, hogy a története a néhai diktátorhoz a líbiai Moammer el-Kadhafihoz kötődik.

A kocsi egyedisége abban is rejlik, hogy míg a szokásos Xenatec Maybachok fekete-fehérek Kadhafi barna és fehérben rendelte meg a kocsit. A kocsit egyébként nem csak az elnök, de más se nagyon vezethette, mert összesen 2300 kilométer van az órájában.




Mindezek a fenti adatok meg is látszanak az árán, ugyanis 961 950 eurót kérnek a kocsiért, ami még a hátterét ismerve is elképesztően soknak tűnik. Az autóval kapcsolatban ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a soha nem látta az arab állam vezetője, mert a kocsi átadása előtt 2011-ben elhunyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!