Az amerikai gyártó új elektromos autóiban hagyományos menetirányválasztó sincs.

A Tesla nemrégiben frissítette fel a Model S és Model X elektromos autókat, amelyek az optimalizált aerodinamikai megoldásokon és az akár 1100+ lóerős triplamotoros hajtásláncon kívül elsősorban futurisztikus műszerfalukkal sokkolják a hagyományos autókhoz szokott szemeinket.

Komolyabb változás a 17 colos képátlójú és megnövelt felbontású középső érintőkijelzőnél törént, amelyet függőlegesből vízszintesbe forgattak, a hagyományos, kör alakú kormány helyére pedig egy ilyen, felül hiányos sci-fi kormány került:




A kormány mögött immár egyetlen bajuszkapcsoló sincs: hiányzik például az indexkar, az ablaktörlőt vezérlő hagyományos kapcsoló, illetve a menetirányváltó is.




Elon Musk cégvezér közlése szerint a fejlett vezetéstámogató rendszerrel rendelkező autó a kamerái által látott kép, a szenzorokból érkező adatok és a navigációs térkép alapján kitalálja, hogy a sofőr milyen irányban kíván elindulni. Az automatizált döntést az érintőkijelzőn lehet felülbírálni. Musk szerint a rendszert nagyon könnyű megszokni, pár napos használat után furcsa érzés visszaülni egy normál menetirányváltós autóba.

Egyelőre nem tudni, hogy az indexelést mennyire automatizálták, mindenesetre a kormány bal oldali részébe két irányváltoztatást jelző gombot rejtettek, közvetlenül az egyik tekerőgomb, illetve a manuális világításvezérlés mellé. A kormány jobb oldalán is található egy tekerőgomb, a mellette lévő érintőgombokkal pedig a duda, az önvezetés, az ablakmosó, illetve a hangvezérlés kezelhető.




 







Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!