A családi használatra minden további nélkül alkalmas szabadidőautó úgy gyorsul, mint egy szupersportkocsi.

A Tesla 2015-ben dobta piacra legnagyobb elektromos autóját, az akár hét személy szállítására is alkalmas Model X-et, mely most megkapta első komolyabb ráncfelvarrását.

Az új felnikkel szerelt és aerodinamikailag optimalizált Model X a gyártó közlése szerint jelenleg a világ legkisebb légellenállású sorozatgyártású SUV-ja.




Az 5-, 6-, illetve 7-üléses változatban rendelhető új Model X lényegében ugyanazokat az újdonságokat vonultatja fel, mint a felfrissített Model S szedán. Bár az 1100+ lóerős Plaid+ kivitelről ezúttal le kell mondanunk, az 1020 lóerős Plaid változat menetteljesítményeire sem lehet sok panaszunk.

Ez a 116 990 eurós (42 millió forint), három villanymotoros csúcsmodell 2,6 másodperc alatt lő ki 0-ról 100-ra és a gyorsulásának csak 262 km/h-nál szakad vége. A negyedmérföldes gyorsulást 9,9 másodperc alatt abszolváló Model X Plaid egy feltöltéssel mintegy 547 kilométert képes megtenni.




A 95 990 eurós (34,5 millió forint) duplamotoros alapmodell 3,9 másodperc alatt tudja le a 0-100-as sprintet. Ennek a 250 km/h végsebességű modellnek 580 kilométer a hatótávolsága, és a megfelelő 250 kW-os szupertöltő esetén 15 perc alatt akár 282 kilométeres hatótáv is nyerhető.

Teljesen megújult a műszerfal, melynek közepén egy vízszintes orientációjú, a korábbinál nagyobb felbontású 17 colos érintőkijelző található. A futurisztikus kormány mögötti digitális műszeregység 12,3 colos képátlójú, ezenkívül a második sorban ülő utasok is kaptak egy kijelzőt. Utóbbin akár játékprogramok is futtathatók, a 10 TFlops teljesítményű számítógép és a vezeték nélküli kontroller a Tesla szerint valódi játékkonzol élményt biztosít utazás közben.







Említést érdemel továbbá a mobil-, illetve laptop töltési lehetőség, a 22 hangszórós és 960 W-os hifi, illetve a háromzónás és HEPA-szűrős klíma. A felfelé nyíló ajtókkal felvértezett Model X-be maximum 2 577 liternyi csomag pakolható be.




 




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!