A világ első ilyen jellegű építménye az angliai Coventryben a városi stadion mellett lesz.

Az Air One nevű létesítmény légitaxik, teherhordó drónok forgalmát teszi majd lehetővé, amelyek a várakozások szerint csökkentik egy adott környék közúti zsúfoltságát és légszennyezettségét ? írja a projekt kapcsán az Autocar brit lap.

A Urban Air Port cég által tervezett repülőtér ? amely egy brit kormányzati alapból is nyert 1,2 millió font támogatást ?, a működése során nulla károsanyag-kibocsátású lesz. A Coventry futballstadion mellett induló komplexumot alapvetően a vertikálisan le- és felszálló járművek (eVTOL-ok) használhatják. Ilyen járművet tervez piacra dobni a Hyundai is 2028-ig, amely cég szintén benne van a britek projektjében.




Maga az építmény mintegy 60 százalékkal kisebb, mint egy jellemzően helikopterek fogadására épülő hasonló reptér, illetve mobilszerkezetű, amely megkönnyíti a gyors telepítést.

A következő öt évben 200 ilyen helyszínt terveznek létrehozni, amelyet többek közt azzal indokolnak, hogy az amerikai űrkutatási hivatal, a Nasa előrejelzése szerint a városi légimobilitás rövidtávon is közel 375 milliárd fontos üzletág lehet csak az Amerikai Egyesült Államokban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A franciaországi An?nes-le-Vieux-től származó Lazareth LMV 496 hoverbike a repülés mellett, közlekedhet sima motorkerékpárként is.



hvg.hu
Autó

A japán cég is nagy lehetőséget lát a repülő taxis szolgáltatásban.