Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Belföld – Egyelőre nem osztanak lapot a fővárosnak



A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Köf.5002/2012. számú folyamatban lévő ügyben azonnali jogvédelmi intézkedésként hozott végzése értelmében nem alkalmazható az ügydöntő határozat meghozataláig a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) Főv. Kgy. rendelet 5. § (4) bekezdése, amely szerint

Ingyenes sajtótermék közterületen való osztásához, illetve az ahhoz használt eszközök közterületen való elhelyezéséhez akkor adható közterület-használati hozzájárulás, ha az érintett sajtótermék kiadója a közterület-használati hozzájárulást tartalmazó hatósági szerződésben vállalja, hogy a sajtótermék egyes lapszámaiban legalább négy teljes oldal terjedelemben Budapest Főváros Önkormányzata és annak a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (6) bekezdése szerinti intézményei számára olyan, tartalmában és formájában kizárólag általuk meghatározott tájékoztatás közzétételét biztosítja ellenszolgáltatás nélkül, amely valamely konkrét közérdekű információt közvetít.

A Kúria az indítványban felhozott érvek alapján úgy ítélte meg, hogy 

az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelésének elmaradása súlyosabb hátrányt okozna, mint az alkalmazási tilalomra irányuló kérelem elutasítása.

A tavaly októberi rendeletmódosítást, amely a Pesti Hírlapot és a Metropolt érinti, Budapest Főváros Kormányhivatala november elején törvénysértőnek minősítette. A Metropolt tulajdonló Mediaworks a kormányhivatal döntését követően nyilatkozatot nyújtott be a fővárosnak, amelyben jelezték, hogy nem tesznek eleget a négy oldal rendelkezésre bocsátásának, és továbbra is kérik a közterület-használati engedély megadását az újságtartók elhelyezésére, mert a kézből történő laposztás álláspontjuk szerint nem engedélyköteles. A Pesti Hírlap 12 oldalából négy elvétele 33 százalékos tartalomveszteséget jelentene.

A rendeletmódosítás megosztotta az újságírói szövetségeket is. A Magyar Újságírók Közösségének elnöke, Lovas Dániel a Médiapiacnak korábban úgy nyilatkozott, hogy

a rendelet inkább provokáció és politikai hisztériakeltés, semmint szakmailag megalapozott javaslat, s életbe léptetése a sajtószabadságba történő beavatkozási kísérletnek minősülhetne.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Hargitai Miklós ? szintén a Médiapiacnak nyilatkozva ? nem osztotta ezeket az aggályokat. Szerinte ?nem kötelező? közterületen lapot terjeszteni,

s mivel ez például a közösségi közlekedés helyszínein rendkívül nagy versenyelőnyt jelent a nagy forgalom miatt, a terület fenntartója jogosult arra, hogy a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára követelje.

(Borítókép:
Az ingyenesen terjesztett hírlap, a Metropol. Fotó: Faludi Imre / MTI)





Source link

Exit mobile version