Megint a villanyautósok jártak jól, de végülis logikus módon.

Érdekes sajátosságra hívja fel a figyelmet a Villanyautósok oldal cikke, amely szerint egy speciális sebességkorlátozás alól mentesülnek a villanyautósok Ausztriában.

Nyugati szomszédunknál 130 km/h-ra a tempolimit az autópályákon, azonban létezik 2002-óta egy IG-L-nevű ?környezeti sebességkorlátozás? is, amelyet nagyváros közeli zónákban alkalmaznak magas károsanyag-terhelés, szmogriadó esetén, ilyenkor csak 100 km/h-val lehet menni. A szabályt megszegőket szigorúan büntetik akár 2000 euróra (720 ezer forintra).




A lokálisan egyáltalán semmilyen szennyező anyagot nem termelő autóknak azonban a Villanyautósok oldal szerint már nem kell betartaniuk a szabályt. Ausztriában 2019 nyara óta az osztrák rendszámos zöld autókra az adott normál sebességhatár vonatkozik, míg 2021. január 19-től valamennyi uniós tagállam nullaemissziós autójával sem kell betartani az IG-L sebességkorlátoztást.

A rendelkezés technikai eleme ugyanakkor tartalmaz némi ellentmondást, ugyanis csak az ?E-jellel” a rendszámukban szereplő autóknak engedélyezték a gyorsabb haladást, ami például a magyar rendszámokban nem szerepel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A német autógyártó egyre jobban elmélyül a maga teremtette mátrixban és a „Neo projekt” után egy újabb forradalminak ígért fejlesztésen dolgozik.



hvg.hu
Autó

A jelenlegi csúcsmodell, Rolls-Royce Phantom alapjaira épülő „Csendes Árnyék” hatalmas akkumulátorral és négy elektromos motorral érkezik.