Minden bizonnyal évekbe telik egy ilyen folyamat, de az amerikai autógyártók többsége komoly lökést kapott a bejelentéssel.

Joe Biden frissen beiktatott amerikai elnök bejelentette, hogy az amerikai szövetségi autóflottát az USA-ban gyártott elektromos autókra cserélik le.

Biden már a kampányában megígérte, hogy előnyben részesíti az alternatív hajtású autókat, a bejelentés gyorsasága mégis váratlannak mondható. Az elnök szerint a most bejelentett intézkedés a II. világháború óta a legnagyobb állami kezdeményezés, amely munkahelyek millióinak létrehozását segítheti.

A legfrissebb kimutatások szerint nem kevesebb, mint 645 ezer jármű van jelenleg az állami flottában, ide tartozik 245 ezer polgári jármű, 173 ezer katonai és 225 ezer postai autó.

Az Electrek oldal beszámolója szerint ugyanakkor egyes járművek nem lesznek azonnal részei a cserének, egyfelől mert hatalmas kiadást jelentene a járművek korai nyugdíjazása, másfelől számtalan olyan speciális jármű is található ezekben a flottákban, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra lecserélni. A kormányzat úgy számol, hogy az elektromos járművek tömeges használata jelentős költségmegtakarítást is jelent majd a költségvetésben az üzemanyag és szervizköltségek mérséklődése miatt. A flottacsere idejéről és folyamatáról konkrétumok még nem láttak napvilágot.

A posta kötelékében szolgáló Grumman LLV járművet külön kiemelte az Electrek oldal, mint olyan járművet, amelyet 1980 óta használnak. Ezek a furgonok rövid utakat tesznek meg, sok elindulással, megállással, amelyek a leginkább ideális felhasználási módozatai egy elektromos járműnek.
A bejelentés nyomán például az amerikai Workhorse cég papírjai ? amely elektromos haszonjárműveket kínál ? 10 százalékkal megugrottak a tőzsdén. De a General Motor is nemrégiben jelentette be, hogy 27 milliárd dolláros programmal indít elektromos autós offenzívát, és 30 új típussal jelentkeznek öt éven belül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A jelenlegi csúcsmodell, Rolls-Royce Phantom alapjaira épülő “Csendes Árnyék” hatalmas akkumulátorral és négy elektromos motorral érkezik.hvg.hu
Autó

A német autógyártó egyre jobban elmélyül a maga teremtette mátrixban és a “Neo projekt” után egy újabb forradalminak ígért fejlesztésen dolgozik.