Más bűncselekmények viszont visszaestek a korlátozásnak köszönhetően.

Koronavírus ? a második év



Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid?19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Növekedett az autófeltörések száma tavaly év végén, a kijárási tilalom hatálya alatt – írja a Napi.hu a rendőrség statisztikája, illetve az Autóőrszem nevű applikáció számai alapján.

A kijárási tilalom november 11. óta érvényes este 8 és reggel 5 óra között. Ennek az is a hatása, hogy a üres utcákon, ahol nincsenek kamerák, kevesebb kockázattal jár az autók feltörése.

A statisztika szerint több, jellemzően városi térségben az utolsó időszakban történt a bűncselekmények jelentős része. Igaz, ebben a karácsonyi szezon hatása is benne van, ami szintén aktivizálja a tolvajokat.

Az Autóőrszem nevű alkalmazásban rendszám alapján lehet üzenni a jármű tulajdonosának, ha valami gyanúsat tapasztal az arrajáró; az aktivitás itt is emelkedett a kijárási tilalom idején.

Más bűnügyek, amelyeket többnyire közterületen követnek el, viszont csökkenő tendenciát mutatnak: kevesebb lett a lopás, a személy elleni erőszak és a lakásbetörés is. Az autólopások is visszaestek, valószínűleg azért, mert kockázatos este 8 után autózni.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!