A Mercedes egy új kompakt szabadidőautó kategóriás villanyautóval rukkolt elő, mely tavasszal érkezik meg a kereskedésekbe.

A Mercedes 2019-ben mutatta be első igazi villanyautóját, az EQC divatterepjárót, melynek most EQA néven mutatkozott be a kisebb testvére.




A Mercedes EQA tulajdonképpen nem más, mint a 2018-ban debütált A-osztályra épülő GLA szabadidőautó 100 százalékban elektromos változata. A GLA és az EQA tengelytávja és szélessége teljesen megegyezik egymással, a többi méret tekintetében minimális az eltérés. Mivel az akkumulátornak kell a hely, a csomagtartó kapacitása 435-ről 340 literre csökkent.




A 4,46 méter hosszú típusból elsőként az EQA 250 válik elérhetővé. Ezt az elsőkerék-hajtású és 2 040 kilogramm tömegű modellt egy 190 lóerős teljesítményű, illetve 375 Nm nyomatékú villanymotor mozgatja, a 8,9 másodperces 0-100-as szintidejű újdonság végsebessége 160 km/h.







A 66,5 kWh kapacitású akkumulátor az engedékeny NEDC-szabvány szerint 486 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé, szigorúbb WLTP-mércével mérve pedig mintegy 426 kilométeres hatótávot kapunk. Az AC-, illetve DC fronton rendre maximum 11, illetve 100 kW teljesítménnyel tölthető akkumulátorra 8 év, illetve 160 ezer kilométer garanciát vállal a gyártó.




A Németországban 47 540 eurós (17 millió forint) alapárú Mercedes EQA 250 tavasszal gördül be az európai kereskedésekbe. A későbbiekben egy 272 lóerős összkerekes változat is érkezni fog, melynek hatótávja az ígéretek szerint az 500 kilométert is meg fogja haladni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


László Ferenc
Autó

A Mercedes kedd este leleplezte első olyan modelljét, melyet a kezdetektől fogva elektromos autónak terveztek. Két motor, egy nagykapacitású akkumulátorcsomag és 400+ lóerő a hangtalan EQC-ben.



László Ferenc
Autó