Negyvennyolc százaléka a bajor márka eladásainak már nálunk is szabadidőautó, köztük egyre több az alternatív hajtású modell, illetve hamarosan jönnek a teljesen elektromos változatok is.

Világszinten 8,4 százalékkal, míg Magyarországon 5 százalékkal csökkent a BMW-csoport forgalma 2020-ban ? hangzott el a BMW és a Mini márkák tavalyi eredményeit bemutató online sajtótájékoztatóján kedden. A bajor márka 3514 eladott autóval zárta az évet, míg a Mini 366 járművet értékesített.

A tavalyi év húzó szegmenseit a szabadidőautók, illetve a konnektoros hibridek növekvő aránya jelentette a magyarországi piacon. Az város terepjárók már 48 százalékát adják az eladásoknak a BMW típusain belül, a modellek közt a BMW X6 és az X7-es tudott a leginkább kiemlekedni. Összességében a teljes kínálatot tekintve a BMW 3-as sorozat produkálta a legnagyobb darabszámot 543 autóval.

A prémium márkák esetében egyre fontosabb az összkerékhajtással értékesített modellek aránya is, ami a BMW-knél Magyarországon már eléri a 66 százalékot, ami magasabb, mint a konkurens Audi 53 százalékos, illetve a Mercedes 57 százalékos aránya. 

A jelenlegi irányvonalban szintén az egyik legfontosabb modelltípus a plug-in hibrideké, amelyek növekedési aránya 32 százalék volt a német cégnél. Ezzel a hajtási móddal a BMW X5 45e plug-in, és 3-as sorozat 330e konnektoros hibridje számít a legnépszerűbbeknek. Az elektromos autók közt a mostanra hét éves i3-as BMW-ből 187 darab fogyott itthon, míg az újdonságként érkezett elektromos Mini Cooper SE néven futó modellből és Mini Countryman SE típusokból 110 darabot vásároltak. Ezen eladások egy része egyébként a Share Now autómegosztó szolgáltatásba került be.

Mint elhangzott a BMW csoportszinten 2023-ra 25 konnektoros autót kínál majd és a magyarországi újdonságok közé 2021-ben a BMW iX3 elektromos SUV érkezik majd, amely akár 460 kilométeres hatótávval rendelkezik, valamint az i4-es elektromos limuzin is, amely 530 lóerős és 600 kilométer hatótávú.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!