Ha minden a tervek szerint megy 100 ezer ilyen sikolyhangú furgon járja majd az utcákat Amerikában.

Az Amazon 2030-ra alternatív hajtású járművekre cseréli teljes járműflottáját. Ennek részeként 100 ezer darab teljesen elektromos furgont rendeltek a Rivian cégtől. Az első darabok már Los Angelesben futják tesztköreiket, és nem csak a látványukkal, de a hangjukkal is feltűnést keltenek: egy videó szerint olyan zajt bocsátanak ki, mint valami horrorfilmes sikoly.

Az Amazon-logóval díszített elektromos furgon prototípusát tavaly októberben mutatták be, de a járművek pontos megahajtásáról, hatótávjáról sokat még most sem tudni. A felépítményükben viszont követik a hagyományos kiszállítóautók jellegét.




A kocsik fejlesztésébe az Amazon maga is beszállt 640 millió eurónyi összeggel. A cég jövőre már 1022 ilyen járművet szeretne a forgalomban tudni, majd folyamatosan állítanák üzembe a többit is. 





Az elektromos autókat kötelező zajgenerátorral ellátni, hogy akkor is észre lehessen őket venni, amikor lassan, és lényegében hangtalanul haladnak. Az Európai Unió előírásai szerint minimum 56 decibelt kell kibocsátaniuk az ilyen járműveknek 20 km/h-s tempóig. Efelett már a gumiabroncsoknak zaja is hallható.

Úgy tűnik, hogy az Amazon autója álló helyzetben is ?sípol?.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Egyre fontosabb szerepet kapnak majd az elektromos kisáruszállítók, ha a városokban tényleg komolyan veszik, hogy fontos az alacsony légszennyezettség.



hvg.hu
Autó

A ?tankos fordulás? egy autótól elég látványos.