Mostantól régi-új néven, minimálisan modernizált formában kapható az AvtoVAZ több évtizedes múltra visszatekintő terepjárója.

1977-et írtunk, amikor napvilágot látott a VAZ-2121 típusjelzésű Lada, mely a 90-es évek végéig Nivaként volt kapható. Ekkortól kezdve a GM-AvtoVAZ eggyel újabb fejlesztésű VAZ-2123-as terepjárója viselte a Niva, pontosabban Chevrolet Niva nevet, az eredeti Nivát pedig átkeresztelték Lada 4×4-re.

Mivel az AvtoVAZ a közelmúltban kivásárolta a vegyesvállalatból a GM-et, a Chevrolet Niva nemrégiben ismét Lada Nivaként tért vissza az orosz gyártó kínálatába, majd pedig némi vérfrissítést követően átkeresztelték Niva Travel névre.

Most pedig feltűnt a színen a Niva Legend, ami nem más, mint az eredeti Niva 2021-es verziója. Nemcsak a név változott, hanem egy kicsit halkabbá is vált a 44 éves múltra visszatekintő típus: erőteljes gyorsításnál, illetve 120 km/h-s tempónál rendre 3,7, illetve 2,2 dBA-val csökkent a zaj az utastérben.




A 3- és 5-ajtós változatban gyártott Lada Niva Legend mozgatásáról változatlanul egy 1,7 literes 4 hengeres szívó benzinmotor gondoskodik, mely 83 lóerőt szabadít rá a négy kerékre. A 0-ról 100 km/h-ra 17 másodperc alatt felgyorsuló négykerék-hajtású és ötfokozatú kéziváltós autó végsebessége 142 km/h, vegyes átlagfogyasztása pedig 9,9 liter 100 kilométerenként.

A többi Lada modellhez hasonlóan az európai piacokról tavaly kivont eredeti Niva oroszországi alapára átszámítva mintegy 2,35 millió forint.


Lada Niva Legend


?




 


Lada Niva Travel


?




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!