Közel húsz százalékot esett a piac, amely korántsem egyenlő mértékben viselte meg a szereplőket.

A 2020-as évben végül 128 031 új személyautó állt forgalomba, ami 18,9 százalékos visszaesés 2019-hez képest – írja cikkében a Vezess.hu, ennek oka a lap szerint, hogy a globális járványhelyzet miatti leállások nyomán eleve kevesebb autó készült, lecsökkent a kereskedések látogatottsága, és a gyenge forint miatt még drágultak is a kocsik.

Az év egyik nyertese a Dacia Lodgy volt, amely a hétüléses autókra felvehető 2,5 milliós állami támogatás nyomán az év első negyedében az eladási lista élére ugrott, ugyanekkor a szigorú CO2 normák bevezetése miatt a Toyota vált az autópiac másik kedvencévé, amely összességében az év végén is a 2. legnépszerűbb márka volt.

A teljes évet tekintve a ?világ rendje? helyreállt valamelyest – írja a Vezess – az év végére és a Suzuki Vitara (6882 db) és SX4-Cross (5578 db) páros lett az első kettő, a harmadik a flottaautó-kedvenc Octavia (4929 db). Az értékesítési lista érdekesebb helyezései közt az Opel Astra érdemel figyelmet, amely kiesett a húsz legnépszerűbb autó közül, ugyancsak így járt a német márka másik terméke, a Corsa. Az Opel összesített gyenge szereplésének másik oka – 9. a piacon -, hogy több korábban népszerű a modelljüket is kivezették.

A prémium márkákat is változatosan viselte meg a tavalyi év. Ha a nagyon népszerű SUV mezőnyt nézzük, nincs a Top 5-ben BMW, ezt a Mercedes és a Volvo uralja. A Mercedes GLC, GLE illetve a Volvo XC40 és XC60-as típusokkal. Az Audit tavaly megelőzte a Volvo (2209 db) és a Mercedes (4747 db), BMW (3514 db) rangsorban csak a svédek után következik. Az Audi 1916 autót adott el, ami -24,5 százalékos csökkenés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!