Nehezebben kapnak mostantól magyar rendszámot a „füstülő”, rossz műszaki állapotú és az EU-n kívülről érkező, de még érvényes műszakival közlekedő használt autók is.

A Magyar Közlönyben megjelent módosító rendelet alapján írt a Totalcar arról, hogyan változik a kintről behozott autók honosítása. Az eljárás eddig úgy zajlott egy uniós országból érkező használt autónál, hogy ha legalább egy hónap érvényes műszaki vizsgája volt, akkor ezt 8 ezer forintért átvezették a magyar forgalmiba is. Amennyiben lejárt műszakival érkezett a jármű, akkor szigorított vizsgára kellett vinni, amelynek ára 40 ezer forint volt.

A jövőben azonban minden olyan autót, amelyet 1999. december 30-a után gyártottak, csak akkor lehet így honosítani, ha rendelkezik egy úgynevezett „COC-papírral”, amit a gyártók a 2000-es évektől használtak az európai piacra szánt modellek igazolására, vagy a kocsin eleve van az unió által előírt típustábla, ami szintén azt jelöli, hogy az autó megfelel az európai forgalomba helyezési előírásoknak.

A nem uniós országokból érkező járműveknek azonban ilyen jellegű dokumentumaik nem is lehetnek, hiába van adott esetben érvényes külföldi műszaki vizsgájuk. Mostantól, ha a honosító nem tud valamilyen dokumentumot felmutatni, hogy az autó rendelkezik uniós jóváhagyással, akkor külső szakértővel kell egyedileg műszakiztatni a kocsit, amelynek az ára több mint 300 ezer forint is lehet ? írja a Totalcar.

Egy másik szigorító rendelkezés is életbe lépett, amely szerint a hat évnél idősebb, illetve 160 ezer kilométernél többet futott autókat ha jármű a Magyar Közlöny megfogalmazása szerint ?szemmel láthatóan füstöl? akkor is környezetvédelmi vizsgára küldik, ha van érvényes külföldi műszakija. Ezért a soron kívüli vizsgálatért egyelőre nem kell fizetnie a tulajdonosnak, de ha az autó megbukik, nem kap magyar rendszámot, amíg meg nem javítják ? írják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Statisztikák szerint behozta a koronavírus miatti leállást a használtautó-piac, ahol most egyértelműen az olcsó kategória szárnyal.



hvg.hu
Autó

Többnyire előny, de hátrány is lehet.