Duplájára emelték a bírságmaximumot az osztrákok.

2021-től a gyorshajtásért kiszabható legnagyobb összeg 2180 euróról 5000 euróra, közel 1,8 millió forintra emelkedett Ausztriában – írja az orf.at.

A januártól életbe lépett szigorítást azután vezették be, hogy tavaly az év első felében 50 ember halt meg gyorshajtás miatt és 7200 olyan szabálytalanságot rögzítettek, amikor lakott területen a megengedettnél 40 km/h-val, lakott területen kívül pedig 50 km/h-val gyorsabban hajtott a sofőr.

A jelenlegi szabályozás már a 30 km/h-t meghaladó sebességtúllépést is bűncselekményi kategóriába sorolja januártól és automatikusan bevonják a sofőr jogosítványát a gyorshajtás mértékétől függően kettő-négy hétre. Innentől kezdve az utcai versenyzés is bűncselekménynek számít Ausztriában.

Ugyanakkor jön egy jelentős könnyítés is, elég lesz a jogosítványt egy mobiltelefonos applikáción keresztül igazolni a rendőrnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


Dezső András
Autó

Nem igaz, hogy 236 km/h-s sebességgel száguldott egy Mustang október 8-án, noha egy erről szóló hír jelent meg ? fényképpel együtt a rendőrség hivatalos oldalán. A fénykép eredetije lapunk birtokába került, eszerint a gépkocsi sofőrje 136 km/h-s sebességgel ment, amikor a traffipax bemérte. Egy olyan útszakaszon, ahol 90 km/h a megengedett maximális sebesség.



hvg.hu
Autó

Kemény büntetést kapott egy autós, aki a rendőrség szerint az Andrássy úton száguldozott idén nyáron egyik hajnalban. Bizonyítékként egy olyan fotót csatoltak, amin lényegében csak az autója két világító fényszórója látszik.