A tisztán elektromos hajtásláncú kocsik a piac kétharmadát tudhatják magukénak.

Norvégiában decemberben 17 910 plugin hibrid-, illetve 100 százalékban elektromos hajtású új személyautót adtak el, ami éves szinten 198 százalékos növekedést jelent. Ennél is érdekesebb, hogy a konnektorra dugható új személyautók részesedése ezen időszakban elérte a 87,1 százalékot.

A jelzett időszakban 13 718 új villanyautót adtak el Norvégiában, a lokálisan zéró károsanyagkibocsátású kocsik piacrésze mintegy 66,7 százalékra tehető. Plugin hibridből 4 192 darab fogyott, ezen modellek részesedése mintegy 20,4 százalékos.

A norvég villanyautó-piacot jelenleg a Tesla Model 3 uralja, melyből decemberben 4 232 darab fogyott, majd pedig a Volkswagen ID.3 (2 303 autó), illetve a Volvo XC40 Recharge (772 autó) következik a sorban.
A teljes 2020-as esztendőt tekintve 54,3 százalékos az elektromos autók (2019: 42 százalék), illetve 20,4 százalékos a külsőleg tölthető hibridek részesedése.

Nyílt titok, hogy a norvégok a több százbillió forintos olajalapból támogatják a villanyautók terjedését, melyek sofőrjeinek a buszsáv használatát is lehetővé tették. Érdekesség továbbá, hogy az ország által felhasznált energia 98 százaléka megújuló forrásból származik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!