A 0-ról 100-ra kevesebb, mint 2 másodperc alatt katapultáló típus nem lesz gyakori látvány az utakon.

Először 2017-ben lehetett hallani arról, hogy Japánban egy minden korábbinál jobban gyorsuló elektromos hiperautót terveznek, 2019 végén pedig le is leplezték a Aspark Owl nevű újdonság véglegesnek mondható változatát.

A 2,9 millió euróba, átszámítva mintegy 1,05 milliárd forintba kerülő hiperautónak nemrégiben a forgalmazása is megkezdődött. A típus Japánon kívül Észak-Amerikában és Európában is rendelhető, a tehetős vásárlóknak mintegy 18 millió forintos foglalót kell előre letenniük.




Az olaszországi Torinóban gyártott modellből mindössze 50 példány fog készülni, 20-20 jut az ázsiai és európai piacra, az amerikai vásárlóknak pedig 10 darabon kell osztozkodniuk.

Az Aspark Owl 1,69 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 96 km/h-s tempóra. Összehasonlításképp, az érkezőben lévő új Tesla Roadster az ígéretek szerint ugyanezt 1,9, a négyajtós Model S legdurvább változata pedig 2,4 másodperc alatt teljesíti.




Mindezt egy 2012 lóerős, 2000 Nm nyomatékú elektromos hajtáslánc teszi lehetővé, négy villanymotorral.

A 99 centiméter magas, 0-ról 300 km/h-ra 10,6 másodperc alatt kilövő hiperautó végsebessége 400 km/h, a hatótávja pedig 450 kilométer. A 64 kWh kapacitású akkumulátor 44 kW teljesítmény mellett 80 perc alatt tölthető fel, és a gyáriak azt ígérik, hogy a töltést a közeljövőben gyorsabbá fogják tenni.




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!