Ez a különleges brit négykerekű garantáltan nem jön gyakran szembe az utakon. Vagy a tavakban, tengerekben.

A Lotus az 1975-ös Párizsi Autószalonon leplezte új sportkocsiját, a Giorgetto Giugiaro által tervezett Espritet. A 4,19 méter hosszú és alig 1,11 méter magas kompakt sportautó mozgatásáról egy 2 literes 4 hengeres motor gondoskodik, melynek 162 lóerős teljesítménye egy ötfokozatú kéziváltón keresztül érkezik meg a hátsó kerekekre.

A mindössze 900 kilogramm tömegű típus a gyári adatok szerint 6,8 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100-ra, a végsebessége pedig 222 km/h.

Az 1976 és 1978 között készült elsőgenerációs Esprit az 1977-ben mozikba került James Bond filmnek, „A kém, aki szeretett engem”-nek köszönhetően vált világhírűvé. És főleg amiatt, mert a kémfilmben nemcsak az utakon, hanem a víz felszíne alatt is közlekedtek vele.





A Roger Moore által megszemélyesített James Bond vezette kétéltű sportkocsiból hat példányt készítettek a filmesek, melyek közül csak egyet vittek vízbe. A hat autóból mára már csak három maradt fenn, és ezek egyike a mellékelt fotókon látható, jelenleg Las Vegasban kiállított példány.










A különleges kerékmozgatással és négy hátsó propellerrel felvértezett autóra néhány éve a Bahamákon találtak rá nem túl jó állapotban, melyet szakszerű és minden részletre kiterjedő restaurálás követett.










Az egykoron Floridában átalakított Lotus Esprit komoly értéket képvisel, a közelmúltban 210-295 millió forintos áron cseréltek gazdát ezek az egyedi James Bond autók.




 







Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!